Híreink

Itt az Euro 6

2009. szeptember 23.

Megszületett az új uniós szabályozás a károsanyag-kibocsátási normáról. Az EU hivatalos lapjában júliusban hirdették ki az Euro 6 emissziós szabványt lefektető új szabályozást.

Bővebben

Ausztria: emelkedő büntetési tételek az utakon

2009. szeptember 23.

Az osztrák parlament több mint száz új közlekedésbiztonsági rendelkezést fogadott el 2009 júliusában. Köztük a büntetési díjtételek emelését, elsősorban a gyorshajtásra és az ittas vezetésre vonatkozóan.

 

Bővebben

Az úthasználati díj kiszámításának változása Ausztriában

2009. augusztus 17.

2010. január 1-jén életbe lép Ausztriában az EURO emissziós osztályok szerinti útdíjszámítás a 3,5 t legmagasabb megengedett össztömeget meghaladó járművek esetén. Az EURO IV és annál magasabb osztállyal rendelkező tehergépkocsik kisebb összegű, az ennél alacsonyabb emissziós osztályba tartozó járművek a jelenleginél nagyobb útdíjra számíthatnak.

Bővebben

Így éltünk 20 éve... (1989 augusztusa)

2009. augusztus 17.

„Húsellátási zavarok, enterovírus, NDK-menekültek és páneurópai piknik” – többek között e kifejezésekkel találkozhatunk, ha 1989 augusztusára pillantunk vissza 20 év távlatából. Az azóta lassan „végtelen történetté” terebélyesedő vízlépcső-botrány is újabb szakaszához érkezik e hónapban, cikkünk végén pedig szenzációs magyar sportsikerről és nyárvégi filmcsemegékről is beszámolunk.

Bővebben

Jubilál a biztonsági öv

2009. augusztus 17.

Kevesen tudják, hogy idén ünnepli 50 éves jubileumát a három pontos biztonsági öv, mely bevezetése óta milliónyi ember életét mentette már meg. Lássuk a történetét.

Bővebben

Jelentősen módosult a bírságrendelet

2009. augusztus 17.

Az országgyűlés által júniusban megszavazott közlekedési törvénymódosítások folytatásaként a kormány 2009. július 29-i ülésén elfogadta a közúti árufuvarozáshoz, személyszállításhoz és a közúti közlekedéshez kapcsolódó egyes rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságok összegéről, valamint a bírságolással összefüggő hatósági feladatokról szóló új szabályokat. Így augusztus 1-től jelentős változásokkal kell számolni e területen.

Bővebben

Idén 42 kilométernyi szakasz készülhet el az észak-erdélyi autópályából

2009. augusztus 17.

Az eddigi hírekkel ellentétben mégis megépülhet ebben az évben az észak-erdélyi autópálya első, 42 kilométeres szakasza- jelentette be Emil Boc román miniszterelnök.

Bővebben

Így éltünk 20 éve... (1989 júliusa)

2009. július 23.

1989 júliusa történésekben nem kevésbé emlékezetes, mint az azt megelőző hónap, többek között a rendszerváltást megelőző korszak névadójának halála miatt. További érdekesség, hogy a történelem folyamán először látogat hazánkba elnök az Egyesült Államokból idősebb George Bush személyében, de például a híres, máig sem csituló „Petőfi-vita” is ekkor kezdődik el, miután egy kutatócsoport megtalálja legismertebb költőnk feltételezett sírját Barguzinban…

Bővebben

Mégis többet autózunk

2009. július 22.

Míg Európa nagy része kevesebb autózással válaszolt a válság miatti nehezedő pénzügyi helyzetre, addig nálunk ellentétes tendenciát mutat az üzemanyagfogyasztás statisztikája.

Bővebben

Januártól összeforr a műszaki és a zöldkártya vizsgáztatás

2009. július 22.

Egy új szoftver bevezetésének köszönhetően januártól szeretnének összehangolni és egy műveletként végrhajtani a műszaki vizsgáztatást és a járművek környezetvédelmi vizsgálatát. Így a jövőben nem kéne külön zöldkártyáztatni autóinkat.

Bővebben

Büntetnek a koszos rendszámtábláért

2009. július 22.

Szeptember 1-től várható annak a rendeletnek a bevezetése, mely szerint a rendőrök már nem csak a hiányzó, hanem a sártól, piszoktól rosszul látható rendszámtábláért is bírsággal sújthatják az autósokat.

Bővebben

Kevesebbet használjuk az autópályákat

2009. július 22.

Bár 2007 óta nem emelkedett a hazai autópályák használatának díja, az elmúlt néhány évben mégis most fordult először elő, hogy kevesebb úthasználati jogosultságot vásároltunk.

Bővebben
39 40 41 42 43 44 45 46 47