Híreink

Az úthasználati díj kiszámításának változása Ausztriában

2009. augusztus 17.

2010. január 1-jén életbe lép Ausztriában az EURO emissziós osztályok szerinti útdíjszámítás a 3,5 t legmagasabb megengedett össztömeget meghaladó járművek esetén. Az EURO IV és annál magasabb osztállyal rendelkező tehergépkocsik kisebb összegű, az ennél alacsonyabb emissziós osztályba tartozó járművek a jelenleginél nagyobb útdíjra számíthatnak.

Bővebben

Így éltünk 20 éve... (1989 augusztusa)

2009. augusztus 17.

„Húsellátási zavarok, enterovírus, NDK-menekültek és páneurópai piknik” – többek között e kifejezésekkel találkozhatunk, ha 1989 augusztusára pillantunk vissza 20 év távlatából. Az azóta lassan „végtelen történetté” terebélyesedő vízlépcső-botrány is újabb szakaszához érkezik e hónapban, cikkünk végén pedig szenzációs magyar sportsikerről és nyárvégi filmcsemegékről is beszámolunk.

Bővebben

Jubilál a biztonsági öv

2009. augusztus 17.

Kevesen tudják, hogy idén ünnepli 50 éves jubileumát a három pontos biztonsági öv, mely bevezetése óta milliónyi ember életét mentette már meg. Lássuk a történetét.

Bővebben

Jelentősen módosult a bírságrendelet

2009. augusztus 17.

Az országgyűlés által júniusban megszavazott közlekedési törvénymódosítások folytatásaként a kormány 2009. július 29-i ülésén elfogadta a közúti árufuvarozáshoz, személyszállításhoz és a közúti közlekedéshez kapcsolódó egyes rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságok összegéről, valamint a bírságolással összefüggő hatósági feladatokról szóló új szabályokat. Így augusztus 1-től jelentős változásokkal kell számolni e területen.

Bővebben

Idén 42 kilométernyi szakasz készülhet el az észak-erdélyi autópályából

2009. augusztus 17.

Az eddigi hírekkel ellentétben mégis megépülhet ebben az évben az észak-erdélyi autópálya első, 42 kilométeres szakasza- jelentette be Emil Boc román miniszterelnök.

Bővebben

Így éltünk 20 éve... (1989 júliusa)

2009. július 23.

1989 júliusa történésekben nem kevésbé emlékezetes, mint az azt megelőző hónap, többek között a rendszerváltást megelőző korszak névadójának halála miatt. További érdekesség, hogy a történelem folyamán először látogat hazánkba elnök az Egyesült Államokból idősebb George Bush személyében, de például a híres, máig sem csituló „Petőfi-vita” is ekkor kezdődik el, miután egy kutatócsoport megtalálja legismertebb költőnk feltételezett sírját Barguzinban…

Bővebben

Mégis többet autózunk

2009. július 22.

Míg Európa nagy része kevesebb autózással válaszolt a válság miatti nehezedő pénzügyi helyzetre, addig nálunk ellentétes tendenciát mutat az üzemanyagfogyasztás statisztikája.

Bővebben

Januártól összeforr a műszaki és a zöldkártya vizsgáztatás

2009. július 22.

Egy új szoftver bevezetésének köszönhetően januártól szeretnének összehangolni és egy műveletként végrhajtani a műszaki vizsgáztatást és a járművek környezetvédelmi vizsgálatát. Így a jövőben nem kéne külön zöldkártyáztatni autóinkat.

Bővebben

Büntetnek a koszos rendszámtábláért

2009. július 22.

Szeptember 1-től várható annak a rendeletnek a bevezetése, mely szerint a rendőrök már nem csak a hiányzó, hanem a sártól, piszoktól rosszul látható rendszámtábláért is bírsággal sújthatják az autósokat.

Bővebben

Kevesebbet használjuk az autópályákat

2009. július 22.

Bár 2007 óta nem emelkedett a hazai autópályák használatának díja, az elmúlt néhány évben mégis most fordult először elő, hogy kevesebb úthasználati jogosultságot vásároltunk.

Bővebben

Milyen lesz az EU új közlekedéspolitikája?

2009. június 23.

Az Európai Unió hatályos közlekedéspolitikai koncepcióját tartalmazó „Fehér Könyv" a következő év végén, azaz 2010. december 31-én szabályozási ciklusának a végére ér. Így készülőben van már a Közösség új közlekedéspolitikai programja, mely 2010 és 2020 között hivatott majd javítani az európai közlekedés biztonságát. Lássuk melyek lesznek a fő irányvonalak.

Bővebben

Így éltünk 20 éve... (1989. június)

2009. június 23.

Június hónap nem csak a naptárban szerepel központi helyen. A rendszerváltás esztendejének is középponti időszaka a magyar belpolitikában. Két olyan szimbolikus esemény is e hónapra esik, melyek mindenképp a változások gyökeres mivoltát jelképezik: ekkor indulnak meg az Ellenzéki Kerekasztal-tárgyalások és ekkor történik meg Nagy Imrének és mártírtársainak az újratemetése. De vajon tudták-e Kedves Olvasóink, hogy calcuttai Teréz anya is e napon érkezett Magyarországra? És azt, hogy e hónapban kerül a mozikba minden idők egyik legnagyobb kassszasikere? Cikkünkben többek között erről is beszámolunk.

Bővebben
41 42 43 44 45 46 47 48 49