Megosztás:

Alternatív üzemanyag-ellátó kutak

2014. február 13.

Az Európai Parlament közlekedési bizottsága támogatja az alternatív üzemanyag-ellátó kutak európai hálózatának megépítésére irányuló bizottsági elképzelést.

A 2013. januárjában tett bizottsági javaslat azt célozza, hogy Európa szerte kiterjesszék az alternatív üzemanyagot kínáló kutak és állomások hálózatát. Végre megoldást javasolnak a "tyúk-tojás" problémára, mely szerint az autósok azért nem váltanak járműtípust, mert nincs megbízható alternatív kúthálózat, míg a kútüzemeltetők azért nem építenek komplett hálózatot, mert az alternatív  üzemanyagokra nincs kellő kereslet.  Az EU most minimum területi lefedettséget javasol elektromos, hidrogén és természetes gáz hajtású járműveket kiszolgáló kutak kiépítésére.

A gondokat az is tetézi, hogy az alternatív meghajtással szerelt járművek drágák, hiszen az irántuk megnyilvánuló nyomott kereslet nem vált ki kellő versenyt a járműgyártók körében. A bizottsági javaslatban a tagállamokat felszólítják az EU minimum követelményeinek megfelelő nemzeti előírások elfogadására, ami többek közt kiterjed a városi zsúfoltság enyhítésére (villamos meghajtású járműveket szélesebb körben hasznosító tömegközlekedés révén), a villanyhajtású járművek áramfogyasztási csúcsidőn kívüli töltésére, a kábel nélküli újratöltési technológia kifejlesztésére, a fogyasztók kellő tájékoztatására a rendelkezésre álló üzemanyagokról és azok áráról, a közgazdaságilag önfenntartó megoldásokra, ugyanakkor a lehetséges EU pénzügyi támogatásokra.

A közvetlen környezetvédelmi szempontokon túl az alternatív megoldások jelentősége abban rejlik, hogy nagyobb mértékű igénybe vételükkel sikerül majd csökkenteni Európa olajfüggőségét, ami együtt járna az emergiaellátás biztonságának növekedésével.

A fuvarozó szakma nemzetközi szinten támogatja az EU javaslatok megvalósítását. Ugyanakkor javasolja, hogy ösztönző rendszert vezessenek be az alternatív meghajtású járművek elterjedésének támogatására mind a személyi, mind az árufuvarozási ágazatban. Eközben el kell kerülni minden kényszerintézkedést, ami megakadályozhatja a már korábban beszerzett diesel meghajtású járművek hasznosítását azok teljes életciklusa alatt.

Az alternatív hajtású tehergépjármű beszerzési ára ma még lényegesen magasabb a diesel jármű áránál: LNG - plusz 30-60 ezer euró, elektromos hajtás - kétszeres beszerzési ár, hidrogén meghajtás - négszeres ár. Az alternatív hajtású jármű üzemeltetése évente mintegy 2500 - 6500 euróval többe kerül, mint a diesel gépjárműveké. Az alternatív megoldások súly-térfogat aránya is kedvezőtlenebb a diesel-hajtásokhoz képest, ugyanis valamennyi új megoldás nagyobb és súlyosabb üzemanyagtartály használatát igényli. A hatótávolság csökkenése gyakoribb tankolást tesz szükségessé, ami kedvezőtlenül hat a fuvarozás önköltségének alakulására. Növelni szükséges egyes alternatív üzemanyagok használatának biztonságát is.

Tehát még számos probléma vár megoldásra az alternatív üzemanyagok elterjedésének terén.

Forrás: Autó Közlekedés XXVI. évfolyam (2014. február 3.)

Vissza

 

Aktuális híreink

Arculatváltás a K és V Kft-nél

2024. április 24.

A tegnapi napon a 35 éves K&V Logistic Solutions megmutatta, hogyan néz ki közel 500 lóerő a márka megújult arculati színeibe és logójába öltöztetve. Egy izgalmas belső esemény keretében lepleztük le ugyanis új, tűzpiros színű DAF XG vontatóinkat, amelyek már az új arculati jegyeket viselik.

Bővebben

Vizsgáztassa nálunk autóját, Gyöngyösön a legkedvezőbb áron!

2024. április 17.

Gyors, megbízható és megfizethető műszaki vizsgáztatás Gyöngyösön a K&V-nél, most csupán 24 900 Ft-ért személyautó esetében. Amikor eljön a műszaki vizsga ideje, minden autótulajdonos ugyanazt szeretné: gyors, profi és gondtalan ügyintézést. A K&V Műszaki Vizsgabázis ezt kínálja, ráadásul a legjobb áron a gyöngyösi régióban.

Bővebben

35 év 35 jócselekedet - élelmiszerszállítás

2024. április 10.

Ahogy már említettük, idén ünnepeljük a K&V megalakulásának 35. évfordulóját , és ebből az alkalomból 35 jócselekedetet hajtunk végre az év során. Áprilisban különleges akcióval készültünk: 35 raklap élelmiszert szállítunk ki az ország 35 különböző pontján működő segélyszervezeteknek az Élelmiszerbank raktárából.

Bővebben

ESG a K&V-nél: Új fejezet a fenntarthatóság jegyében

2024. április 3.

A K&V teljes mértékben elkötelezett az ESG (Environmental, Social, and Governance - Környezeti, Társadalmi és Vállalatirányítási) szempontok bevezetése mellett. Azonban az ESG nem csak egy újabb irányelv számunkra, hanem egy mélyen gyökerező elköteleződés, hogy felelősen járjunk el üzleti tevékenységünk minden területén, hiszen 2008 óta ISO 14001-es környezetközpontú irányítási rendszert tartunk fenn.  

Bővebben

MagyarBrands díjat vehettük át

2024. március 28.

Elismert magyar márkának lenni különösen jóleső érzés!

Bővebben

35 év 35 jócselekedet - Önkéntesen a kutyákért

2024. március 26.

Az idénre vállalt 35 év - 35 jótett sorozatunk legújabb állomásaként kollégáink szombat délelőtt az Ebrendészet Gyöngyös munkáját segítették önkéntesként kutyafürdetéssel, szárítással és szállítással, valamint információátadással az örökbefogadható kutyusokra vonatkozóan a Mátra Művelődési Központ előtt megrendezett Húsvétváró programon.

Bővebben