Híreink

Októberre halasztják a francia öko-adó bevezetését

2013. március 24.

A júliusra tervezett „ecotaxe” bevezetését októberre halasztják Franciaországban. A franciák azt az indoklást adták, hogy még dolgozniuk kell a rendszer működésén, mielőtt azt próbaüzembe helyeznék. Az öko-adó a 3,5 tonnát meghaladó tehergépjárművekre vonatkozik majd 15.000 km autópálya-hálózaton. A díj 0,12 euró lesz kilométerenként.

Bővebben

Ausztriában 2013 januárjától megváltoztak az úthasználati díjak

2013. március 24.

A 3,5 t megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó járművek után fizetendő úthasználati kilométerdíjak átlagosan 3 százalékkal emelkedtek januártól Ausztriában.

Bővebben

Ünnepnapok, hétvégi fesztiválok, vásárok - kikre vonatkozik a kamionstop?

2013. március 24.

Talán nem újdonság, hogy Magyaországon a közlekedési korlátozásról szóló jogszabály felmntést ad a szokásos hétvégi és ünnepnapi kamionstop alól a hűtött-fűtött, vagy például gyógyszerkészítményeket szállító 7,5 tonna össztömeg feletti tehergépjárműveknek. Ez a mentesség azonban ugyanúgy érvényes a hétvégi rendezvényeket kiszolgáló fuvareszközökre, ha a rendelkeznek az ezt igazoló megfelelő iratokkal és okmányokkal.

Bővebben

Új parkoló-információs táblák Ausztriában

2013. január 31.

Új információs rendszer bevezetésén dolgozik az osztrák autópálya-kezelő ASFINAG. Első lépésként a főváros Bécs környékén helyeztek el olyan közlekedési táblákat, melyek a közelben található szabad parkolóhelyeit mutatja az arra járóknak, most pedig Linz körzetében állítottak fel hasonló eszközöket. A táblákon a parkolóhelyek neve, távolsága és egy változtatható rész segítségével a telítettség állapota jelenik meg. Ennek segítségével a sofőrök időben informálódhatnak a szabad parkolóhelyek hollétéről.

Bővebben

Fuvarozás téli időjárási viszonyok között

2013. január 30.

Az idei változatosan rossz időjárási és útviszonyok az áruszállító szektor munkáját is megnehezítik. A gyakoribb útlezárások és balesetek, a lassabb haladás a szállítmányok késését is okozhatja. Ezért ez az időszak jobban próbára teszi a fuvarozó cégek teljes csapatát a gépkocsivezetőktől a diszponensekig.

Bővebben

Ónos eső, nedves utak, havas utak, köd - hogyan vezessünk?

2013. január 30.

Az idei tél bőven hozott már és még hozhat is számunkra a fenti időjárás okozta veszélyes útviszonyokból. Mi a megfelelő vezetési technika ilyenkor és mire kell odafigyelnünk magunk és mások biztonsága érdekében?

Bővebben

Több pénzt akar a rendőrség az autósoktól

2013. január 30.

A következő két évben megközelítőleg 12 milliárd forintot költ a rendőrség arra, hogy a sztrádákon akár 15-20 kilométerenként működhessenek traffipaxok.

Bővebben

Elvonó ingerek vezetés közben - a dohányzás vagy az evés is tiltottá válhat

2013. január 30.

Bár egyelőre csak a mobiltelefon használata büntehető, de nem kizárt, hogy a jövőben tiltott lesz a vezetés közbeni evés, dohányzás vagy akár a GPS készülék nyomkodása is.

Bővebben

Autópálya - díjváltozások és újdonságok

2013. január 30.

A személyautókra kiszabott pályahasználati díj szerencsére idén nem növekszik. Minden más fronton azonban változás történik. Tehergépjárművek számára megszűnik az éves matrica, az autóbuszok és lakóautók viszont januártól az újonnan bevezetendő B2 kategóriába tartoznak majd.

Bővebben

NFM - nem fog csúszni az e-útdíj projekt

2013. január 30.

A fejlesztési tárca államtitkára szerint az állam mindenben a jogszabályoknak megfelelően fog eljárni az elektronikus útdíjszedési rendszer ügyében; a projekt nem csúszik, július elsejére elkészül.

Bővebben

Jövőre nem drágul az autópálya a személygépkocsik esetében

2012. december 17.

Személygépkocsikra a jövő évben is az ideivel megegyező árakon vásárolhatnak e-matricát az autósok a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) rendeletmódosítási tervezete szerint.

Bővebben

Autósok, figyelem! A kgfb-szerződést is elkérheti a rendőr a jövőben

2012. december 17.

A közúti ellenőrzés során a közlekedési hatóság a jármű és a vezetője okmányai mellett az érvényes kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) szerződés meglétét is ellenőrzi - az erről is szóló nemzeti fejlesztési miniszteri rendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

Bővebben
23 24 25 26 27 28 29 30 31