Megosztás:

A személyszállítás története

2019. december 16.

Sorozatunk záró fejezetében a világ talán leghíresebb személyszállító járműveivel ismerkedhetnek meg kedves olvasóink, melyek karakteres, piros színükkel is kicsit már az ünnepek hangulatát idézik fel nekünk…

A londoni piros emeletes busz

A hivatalosan AEC Routemasternek (= „az útvonal ura/ mestere”) elnevezett, ám a helyiek körében csak „Big Red Bus”-ként emlegetett személyszállító alkalmatosságok éppúgy jelképévé váltak London arculatának, mint az ugyancsak piros telefonfülke, a brit utcai rendőr (bobby), vagy épp a Big Ben. A formájuk és színük miatt egyaránt különleges, ún. double-deckerek először 1954-ben tűntek fel a brit főváros utcáin és szinte azonnal népszerűvé váltak. Ennek oka viszont nem a rendkívül figyelemfelkeltő külső volt, hanem a praktikus és modern kivitelezés, valamint az utasok kényelmét szolgáló belső elrendezés.

Az immár 65 esztendős járművek első darabjait, melyeket 1968-ig gyártottak, a London Transport tervezte. A buszok gépezetét és alkatrészeit az Associated Equipment Company (innen az AEC rövidítés) southalli gyárában gyártották, míg a váz építését és a végleges összeszerelést a Park Royal Vehicles üzemében végezték. Az ún. prototípus jellegzetes elemei voltak a busz elejébe elhelyezett motor, az utastértől elválasztott vezetőállás és a nyitott hátsó peron, melyet a távolsági kivitelben zárható ajtóval láttak el. Kifejlesztésük még 1947-ben kezdődött el egy mérnökcsapat: A. M. M. Durran, Colin Curtis és Douglas Scott vezetésével. A tervezők elsődleges célja a régiebbi buszok lecserélése és a trolibuszok kiváltása volt egy könnyedebb szerkezetű, üzemanyag-takarékosabb járműre. A tervezés során a 2. világháború tapasztalatait is felhasználták, a buszok ugyanis a repülőgépgyártásban alkalmazott, könnyű szerkezetet biztosító alumíniumból készültek. A közel négy és fél méter magas, 8,38 m (hosszított változatok esetén 9,12 m) hosszú géptest alumínium szerkezetének köszönhetően mindösszesen csak 7,35 tonnát nyomott. Az újító szándék azonban itt még nem ért véget: a kisebb tömeget biztosító szerkezet mellett ennél a busznál alkalmaztak először szervokormányt, automatikus sebességváltót, hidraulikus féket valamint független kerékfelfüggesztést. A Routemasterek egyik legkarakteresebb formatervi megoldása a féloldalas orr rész volt. Az európai buszokkal ellentétben ugyanis a sofőrfülke nem a „csőrös orr" mögött, hanem amellett kapott helyet, lehetővé téve az út könnyű beláthatóságát és az utastér növelését, amely - másik ikonikus formatervi jellemzőként - nyitott volt, mégpedig a célból, hogy az utasok könnyen felugorhassanak a buszra, miközben nem kell időt pazarolni az ajtó nyitásával, zárásával. Mivel ez a megoldás minden praktikuma ellenére rendkívül balesetveszélyesnek bizonyult, készültek elektronikusan működtethető ajtóval felszerelt modellek is, illetve olyanok, amiknek a zárható ajtaja a kabin elején helyezkedett el. Ez utóbbiak a távolsági buszok szerepét töltötték be.

Bár a prototípus már 1954-ben elkészült, London útjain való rendeltetésszerű használata két évvel később kezdődött el az ekkor már hűtőrácsos homlokfallal is rendelkező járműveknek. A tervező mérnökök fontos célja volt a lehető legtöbb ülőhely biztosítása géptestben. A hagyományos városi kivitelek összesen 64, a hosszított változatok 72 utas számára nyújtottak ülőhelyet. A London Transport jelentős figyelmet fordított a buszok karbantartására is. A Routemasterek ötévente jelentős felújításon estek át, mely során a buszt majdnem az utolsó csavarig lebontották, és csaknem egy teljesen új buszt készítettek el helyette.

Érdemes megemlíteni, hogy a vadvörös/pipacspiros szín mellett készültek piros-krémfehér, valamint teljesen zöld fényezésű Routemaster buszok is. Számos jeles eseményre különleges festéssel hívták fel a figyelmet. Ilyen volt II. Erzsébet ezüst és arany jubileuma, melyek során először 1977-ben 25 buszt ezüst, majd 2002-ben 50 buszt aranyszínűre fényeztek át.

Az Anglia jelképévé vált buszok hanyatló periódusa 1979-ben kezdődött el az Assosiated Equipment Company bezárásával. A Routemasterek száma egyre csökkent, valamint kevesebb forrás jutott a karbantartásokra, ezért 1986 után már nem végeztek felújításokat.  Az 1982-es jelentős jegyáremelést és megszorításokat követően elkezdték az öregebb Routemasterek selejtezését, majd a kalauzok létszámának csökkentésével további buszokat állítottak le. A klasszikus Routemaster buszokat 2005. december 9-én végleg kivonták a forgalomból, és csak két vonalon hagyták őket meg egyfajta nosztalgiajáratként: a 9-es járatot a Kensington High Street-től Aldwych-ig és a 15-ös járatot a Trafalgar tértől a Tower Hillig.

Ezek után úgy tűnt, a Nagy Piros Buszok örökre eltűnnek London utcáiról és kizárólag csak a turistalátványosságok helyszíneit érintő nosztalgiavonalakon fognak felbukkanni. A britek nagy örömére azonban hamarosan elkészült a New Routemaster névre keresztelt utód-modell, ami elődjének formatervi elemeit modern vonásokkal ötvözve 2012-től közlekedik menetrendszerűen London útjain.

Zárszóként itt ragadnánk meg az alkalmat, hogy Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Sikerekben Gazdag Új Esztendőt kívánjunk minden Kedves Olvasónknak!

 

Vissza
Kapcsolódó anyagok
  • A személyszállítás története
  • A személyszállítás története
  • A személyszállítás története
  • A személyszállítás története
  • A személyszállítás története
  • A személyszállítás története
  • A személyszállítás története
  • A személyszállítás története
  • A személyszállítás története
  •  

    Aktuális híreink

    Vizsgáztassa nálunk autóját, Gyöngyösön a legkedvezőbb áron!

    2024. április 17.

    Gyors, megbízható és megfizethető műszaki vizsgáztatás Gyöngyösön a K&V-nél, most csupán 24 900 Ft-ért személyautó esetében. Amikor eljön a műszaki vizsga ideje, minden autótulajdonos ugyanazt szeretné: gyors, profi és gondtalan ügyintézést. A K&V Műszaki Vizsgabázis ezt kínálja, ráadásul a legjobb áron a gyöngyösi régióban.

    Bővebben

    35 év 35 jócselekedet - élelmiszerszállítás

    2024. április 10.

    Ahogy már említettük, idén ünnepeljük a K&V megalakulásának 35. évfordulóját , és ebből az alkalomból 35 jócselekedetet hajtunk végre az év során. Áprilisban különleges akcióval készültünk: 35 raklap élelmiszert szállítunk ki az ország 35 különböző pontján működő segélyszervezeteknek az Élelmiszerbank raktárából.

    Bővebben

    ESG a K&V-nél: Új fejezet a fenntarthatóság jegyében

    2024. április 3.

    A K&V teljes mértékben elkötelezett az ESG (Environmental, Social, and Governance - Környezeti, Társadalmi és Vállalatirányítási) szempontok bevezetése mellett. Azonban az ESG nem csak egy újabb irányelv számunkra, hanem egy mélyen gyökerező elköteleződés, hogy felelősen járjunk el üzleti tevékenységünk minden területén, hiszen 2008 óta ISO 14001-es környezetközpontú irányítási rendszert tartunk fenn.  

    Bővebben

    MagyarBrands díjat vehettük át

    2024. március 28.

    Elismert magyar márkának lenni különösen jóleső érzés!

    Bővebben

    35 év 35 jócselekedet - Önkéntesen a kutyákért

    2024. március 26.

    Az idénre vállalt 35 év - 35 jótett sorozatunk legújabb állomásaként kollégáink szombat délelőtt az Ebrendészet Gyöngyös munkáját segítették önkéntesként kutyafürdetéssel, szárítással és szállítással, valamint információátadással az örökbefogadható kutyusokra vonatkozóan a Mátra Művelődési Központ előtt megrendezett Húsvétváró programon.

    Bővebben

    Szervizbővítés Cégünknél

    2024. március 25.

    A K&V szervizkapacitásának bővítése: új mérföldkő a járműjavításban

    Bővebben