Megosztás:

A mátra rejtett kincsei

2017. november 27.

A Mátra régió szerencsés módon nemcsak természeti értékekben, de épített örökségekben, azon belül templom-különlegességekben is meglehetősen gazdag. A környék rejtett kincseit bemutató sorozatunk első cikke a markazi pusztatemplomról szólt, utolsó ilyen jellegű írásunkban pedig a hazánk páratlan műkincsei közé tartozó feldebrői altemplomba látogatunk el, mely több oknál fogva is kiérdemli a „páratlan” jelzőt: egyrészt európai szinten is ritkaságszámba menően ötvözi a keleti (bizánci) és nyugati típusú kereszténység stílusjegyeit, másrészt Magyarország legrégebbi freskói találhatók itt.

Mátra rejtett kincsei VI. rész - A feldebrői templom

A kicsiny falu szívében található, Szent Márton tiszteletére felszentelt, első ránézésre „átlagos” küllemű barokk istenháza egyedülálló építményt rejt magában: a 11. századi centrális templom maradványait, és a vele egykorú, teljes épségében és szépségében megmaradt, 12. századi freskókkal díszített altemplomot.

A 11. században emelt első, 20x20 m² alaprajzú templomból igen kevés maradt fenn, a jelenlegi templom belsejében található viszont egy makett, amely az eredeti épület rekonstruált kialakítását mutatja be. A kutatások feltárták, hogy ez a templom öthajós, centrális épület volt, középen toronnyal. Az építtető királyi rangú személyiség lehetett, egyes feltételezések szerint maga Aba Sámuel, aki uralkodása előtt építtette a templomot. A 12-13. sz. fordulóján a templomot háromhajós, kereszt alakú, román stílusú istenházává alakították át. A későbbi századok során is többször átépítették, így többek között a 15. században, amikor a templom déli homlokzatába gótikus ablakokat nyitottak 1743-ban jelentősebb átépítést hajtottak végre a templomon, melyek költségét Grassalkovich Antal fedezte. Ekkor kapta meg mai barokk jellegét. A munkálatok során azonban eltávolították a templom közepének pillérsorát, ami később sok gondot okozott. A statikai hibák és a mennyezet megrepedezése miatt 1785-ben ismét rekonstrukciót hajtottak végre az épületen. A templom barokk kori berendezésének értékes darabja a jelenleg jobb oldalon elhelyezett Szent András oltár. A főoltárt – amely Szent Mártont ábrázolja – és a szószéket 1839-ben állították fel.

Hosszú évszázadoknak kellett azonban ahhoz eltelnie, hogy kiderüljön, milyen páratlan értéket rejt a szentély alatti altemplom, melynek középső szakaszát a neves művészettörténész-régész Henszlmann Imre fedezte fel 1865-ben: papi temetkezőhely, kripta volt, mindenki elől elzárva. Az 1920-30-as években a híres építész-restaurátor, Lux Kálmán (a lillafüredi kastélyszálló tervezője) végzett nagyobb méretű ásatást az altemplomban és a templomon kívül. A részletes régészeti és műemléki kutatások a 60-as évektől rendszeressé váltak, a templomot végül az Országos Műemléki Felügyelőség állította helyre 1983-ban.

Az altemplomba lépcsőn lehet lejutni, ahol egyedülálló látványban és élményben lehet része a belépőnek. A húsz méter hosszú hajót szokatlan tagolású, zömök, erőteljes oszlopkötegek osztják ketté. Ezek tartják az épségben megmaradt kőboltozatot. Hazánk legkorábbi freskóit (összesen 54 alakzatot) őrzik ezek a falak, ehhez hasonló festmények előzményeit Észak-Itália bizánci hatásokat mutató, 10-11. századi templomaiban találni. Az apszis boltozatán az angyaloktól körülvett Krisztusnak, a Mindenség urának képe foglalja el a fő helyet a négy evangélista jelképével. Az altemplom keleti-nyugati tengelyében Krisztus életét és kereszthalálát ábrázolta a festő. A többi fal-, illetve boltozatfelületet ószövetségi alakok díszes keretbe foglalt portrészerű képei, illetve bibliai  jelenetek (pl. Káin és Ábel története) díszítik.

Az altemplom kelet felé félköríves szentéllyel bővült, nyugat felé egy sírkamra nyílik belőle, a sír két végénél egy-egy oltár maradványait tárták fel. Érdekes, hogy a felső templom és az altemplom hajója kis, félköríves ablakokkal is összekapcsolódott, így a hívek fentről követhették az altemplomban folyó szertartásokat. Ma is páratlan élmény a felső templomban hallgatni a lent szóló éneket...

 

Vissza
Kapcsolódó anyagok
  • A Mátra rejtett kincsei
  • A Mátra rejtett kincsei
  • A Mátra rejtett kincsei
  • A Mátra rejtett kincsei
  • A Mátra rejtett kincsei
  •  

    Aktuális híreink

    Arculatváltás a K és V Kft-nél

    2024. április 24.

    A tegnapi napon a 35 éves K&V Logistic Solutions megmutatta, hogyan néz ki közel 500 lóerő a márka megújult arculati színeibe és logójába öltöztetve. Egy izgalmas belső esemény keretében lepleztük le ugyanis új, tűzpiros színű DAF XG vontatóinkat, amelyek már az új arculati jegyeket viselik.

    Bővebben

    Vizsgáztassa nálunk autóját, Gyöngyösön a legkedvezőbb áron!

    2024. április 17.

    Gyors, megbízható és megfizethető műszaki vizsgáztatás Gyöngyösön a K&V-nél, most csupán 24 900 Ft-ért személyautó esetében. Amikor eljön a műszaki vizsga ideje, minden autótulajdonos ugyanazt szeretné: gyors, profi és gondtalan ügyintézést. A K&V Műszaki Vizsgabázis ezt kínálja, ráadásul a legjobb áron a gyöngyösi régióban.

    Bővebben

    35 év 35 jócselekedet - élelmiszerszállítás

    2024. április 10.

    Ahogy már említettük, idén ünnepeljük a K&V megalakulásának 35. évfordulóját , és ebből az alkalomból 35 jócselekedetet hajtunk végre az év során. Áprilisban különleges akcióval készültünk: 35 raklap élelmiszert szállítunk ki az ország 35 különböző pontján működő segélyszervezeteknek az Élelmiszerbank raktárából.

    Bővebben

    ESG a K&V-nél: Új fejezet a fenntarthatóság jegyében

    2024. április 3.

    A K&V teljes mértékben elkötelezett az ESG (Environmental, Social, and Governance - Környezeti, Társadalmi és Vállalatirányítási) szempontok bevezetése mellett. Azonban az ESG nem csak egy újabb irányelv számunkra, hanem egy mélyen gyökerező elköteleződés, hogy felelősen járjunk el üzleti tevékenységünk minden területén, hiszen 2008 óta ISO 14001-es környezetközpontú irányítási rendszert tartunk fenn.  

    Bővebben

    MagyarBrands díjat vehettük át

    2024. március 28.

    Elismert magyar márkának lenni különösen jóleső érzés!

    Bővebben

    35 év 35 jócselekedet - Önkéntesen a kutyákért

    2024. március 26.

    Az idénre vállalt 35 év - 35 jótett sorozatunk legújabb állomásaként kollégáink szombat délelőtt az Ebrendészet Gyöngyös munkáját segítették önkéntesként kutyafürdetéssel, szárítással és szállítással, valamint információátadással az örökbefogadható kutyusokra vonatkozóan a Mátra Művelődési Központ előtt megrendezett Húsvétváró programon.

    Bővebben