Megosztás:

A Mátra rejtett kincsei

2017. augusztus 7.

A Mátra délkeleti oldalán, a Tarna folyó teraszos völgyében fekszik egy parányi kis település. Lakóinak száma a háromszáz lelket sem éri el, mégis egyedülálló kincs található a szívében: hazánk egyik legrégebben épült, eredeti formájában szinte teljes épségében megmaradt temploma. A Mátra rejtett kincseit bemutató sorozatunkban ma Tarnaszentmáriára látogatunk el.

A Mátra rejtett kincsei IV. rész - Tarnaszentmária

Az aprócska falu közepén magasodik egy kis domb, ezen áll hazánk egyik legősibb, még ma is működő temploma, melynek megkapóan ódon falai között időzve érdemes belegondolni abba, hogy több mint ezer éve folyik itt aktív hitélet...Az épület eredete, pontos építéstörténete máig sem teljesen tisztázott, nagy valószínűséggel a 10. század utolsó harmadában vagy a 10-11. század fordulóján épült; stílusa, szerkezete, keleties motívumai bizánci, kaukázusi hatásról árulkodnak.
Az épület belsejének kialakítása, díszítése arra enged következtetni, hogy egykoron igen magas rangú előkelőségek nyughelye, illetve világi használatú tanácskozóhely is lehetett. Egyes kutatók felvetették annak lehetőségét is, hogy Tarnaszentmárián Géza fejedelem egyik leányának volt az udvarháza.
Az eredeti, kora román kori épülethez a nyugati, tornyos épületrészt a XIX. században toldották. Az eredeti, ezeréves templom jól kivehetően elkülönül a később hozzáépített résztől. A templom ősi fényét és hangulatát a csupasz kváderköves falak és a fazsindelyes tető is kiemelik. Az épület kívülről talán a patkó alakú szentély felől mutatja meg legteljesebben a szépségét. A Mária látogatásának tiszteletére felszentelt templom külső falain is megmaradt néhány középkori faragás, a déli falon például láthatunk egy ún. szalagfonatos Salamon-csomót, melynek a középkori hiedelemvilág szerint bajelhárító, a gonosz erőket távol tartó hatása volt.

A szentélybe belépve is jól látható, hol kezdődik a régebbi épület, helyét szintváltozás is mutatja: az egyhajós templom keleti végét alkotja a patkó alakú, belül háromkaréjos, boltozott szentélyrész, ennek padlózata magasabban fekszik a hajóénál. A hajó ékessége a körbefutó, fonatos-indás díszítésű kőpadka, valamint az azon álló hat darab, az oldalfalakba bekötött, gazdagon tagozott törzsű, alulról felfelé keskenyedő faragott oszlop.

A tarnaszentmáriai templom külön nevezetessége a szentély alatt húzódó aprócska altemplom, melynek középső karéjában a feltárás során egy, már réges-régen kirabolt aknasírt találtak, melyről azt feltételezik, hogy fejedelmi temetkezési helynek épült.

A csodás környezetbe simuló, hangulatos falucskát egyedülálló értéket képviselő épített öröksége mellett egy különös természeti kincse miatt is érdemes felkeresni: a település határában található ugyanis egy miocén korú vulkáni kúp, amely Várhegy néven ismeretes. Az alig kétszáz méter tengerszint feletti magasságú képződmény tetején a 19. század közepén még kis erődítmény állt, ennek lerombolását követően kőbányát nyitottak, mely 1934-ig működött. A bányászat nyitotta meg a kis vulkán kürtjét, ami igen vonzóvá tette a geológusok számára. 1975-ben ezért védettség alá helyezték az egész hegyet, 2002-ben pedig geológiai tanösvényt alakítottak ki a régi bányaudvarban. A Várhegy andezit vulkáni kúpja Magyarországon ma kivételes természeti értékként kezelendő. Növényzete és állatvilága is különleges, egyedi.

Vissza

 

Aktuális híreink

Vizsgáztassa nálunk autóját, Gyöngyösön a legkedvezőbb áron!

2024. április 17.

Gyors, megbízható és megfizethető műszaki vizsgáztatás Gyöngyösön a K&V-nél, most csupán 24 900 Ft-ért személyautó esetében. Amikor eljön a műszaki vizsga ideje, minden autótulajdonos ugyanazt szeretné: gyors, profi és gondtalan ügyintézést. A K&V Műszaki Vizsgabázis ezt kínálja, ráadásul a legjobb áron a gyöngyösi régióban.

Bővebben

35 év 35 jócselekedet - élelmiszerszállítás

2024. április 10.

Ahogy már említettük, idén ünnepeljük a K&V megalakulásának 35. évfordulóját , és ebből az alkalomból 35 jócselekedetet hajtunk végre az év során. Áprilisban különleges akcióval készültünk: 35 raklap élelmiszert szállítunk ki az ország 35 különböző pontján működő segélyszervezeteknek az Élelmiszerbank raktárából.

Bővebben

ESG a K&V-nél: Új fejezet a fenntarthatóság jegyében

2024. április 3.

A K&V teljes mértékben elkötelezett az ESG (Environmental, Social, and Governance - Környezeti, Társadalmi és Vállalatirányítási) szempontok bevezetése mellett. Azonban az ESG nem csak egy újabb irányelv számunkra, hanem egy mélyen gyökerező elköteleződés, hogy felelősen járjunk el üzleti tevékenységünk minden területén, hiszen 2008 óta ISO 14001-es környezetközpontú irányítási rendszert tartunk fenn.  

Bővebben

MagyarBrands díjat vehettük át

2024. március 28.

Elismert magyar márkának lenni különösen jóleső érzés!

Bővebben

35 év 35 jócselekedet - Önkéntesen a kutyákért

2024. március 26.

Az idénre vállalt 35 év - 35 jótett sorozatunk legújabb állomásaként kollégáink szombat délelőtt az Ebrendészet Gyöngyös munkáját segítették önkéntesként kutyafürdetéssel, szárítással és szállítással, valamint információátadással az örökbefogadható kutyusokra vonatkozóan a Mátra Művelődési Központ előtt megrendezett Húsvétváró programon.

Bővebben

Szervizbővítés Cégünknél

2024. március 25.

A K&V szervizkapacitásának bővítése: új mérföldkő a járműjavításban

Bővebben