Megosztás:

A Mátra rejtett kincsei

2017. szeptember 26.

A Mátra rejtett kincseit bemutató mini-sorozatunk ma egy olyan sétaútra ösztönzi Önöket, melynek végeredményeképp hazánk legnagyobb természetes zuhatagát csodálhatják meg! Kedves Olvasóinkat jelen alkalommal ugyanis arra invitáljuk, hogy kalandozzanak el velünk az Ilona-völgyi vízeséshez!

Mátra rejtett kincsei V. rész - Ilona-völgyi vízesés

Magyarország legnagyobb szintkülönbségű természetes vízesése a Mátra egyik legvarázslatosabb részében, a Parádfürdőtől mindössze 5 km-re fekvő Ilona-völgyben található. Mivel az odavezető út gépkocsival a Szent István-kútig kényelmesen megközelíthető és ily módon lerövidíthető, onnan pedig mindössze 2 km-nyi a csodás vízeséshez vezető túraösvény, ezért ideális kirándulási célpont minden korosztály számára. A 10 méter magas zuhataghoz vezető sétaút hangulatos gesztenyefasorával, rétjeivel és különleges szépségű, gyönyörű erdejével maradandó élményt nyújt minden idetérő számára.

Az Ilona-völgyi vízesés, az Ilona-patak mentén kialakított tanösvény végpontja, a tanösvény a Keleti-Mátra földtani értékeit és a hajdani ércbányászat emlékeit mutatja be egy 6,5 km hosszú túraútvonalra felfűzve. Az itt lévő hegyek mintegy 40 millió évvel ezelőtt, az eocén korban lezajlott vulkáni működés során keletkeztek. A vulkáni kőzetek megszilárdulása után ércképző elemeket (réz, ólom, cink, arany, ezüst) tartalmazó oldatok járták át a kőzetek repedéseit, üregeit, ahol aztán megszilárdulva érctelepeket alkottak.

Parádfürdő keleti végénél, elhagyva az egykori Károlyi-kastély parkját, az ún. Rákóczi-fa nemrégiben sajnos kidőlt torzója mellől indulva közelíthetjük meg legkényelmesebben a vízesést. A legenda szerint 1710-ben II. Rákóczi Ferenc a Felvidékre tartva, e fához kötötte lovát. A Rákóczi-fa törzsének átmérője 9,5 méter, lombkoronája teljes pompájában 40 méter volt.

Egy nem messze lévő másik hatalmas tölgyfa tövében gondosan ápolt Mária-képoszlopot találunk, itt kicsit elidőzve folytathatjuk utunkat hangulatos réti környezet között, melyet 100 éves vadgesztenyékből és hársakból álló impozáns fasor övez. Elhagyva a Sándor-réti elágazást, betérve az erdőbe, a Szent István-csevice kerekes kútjáig jutunk, melyből kalcium-hidrokarbonátos vizet kóstolhatunk. A vasas-timsós vizet leginkább fürdőkúraként használják, és már Mária Terézia korában is ismerték jótékony hatását.

A kúttól balra tovább egy lélegzetelállítóan szép rét mellett haladunk el, majd az ún. várbükki elágazás után ismét bevezet az út az erdőbe, ahol a patak mentén fenséges bükkösben haladunk tovább a jól követhető zöld kör turistajelzésen.

A kényelmes, széles gyalogút szorosan a patak mellett vezet, majd egyre keskenyebbé és kövesebbé válva, kanyarogva kapaszkodik fel a vadregényes, sziklás völgyben egészen a vízesésig.

Még átkelünk egy kis oldalpatakon, majd egy kanyar után megpillanthatjuk az Ilona-völgyi vízesés függőleges vízsugarát. A Tőkés-kút táplálta két kis forrásból induló Ilona-patak a Marhád (606 m) és a Cserepes-tető (734 m) meredek oldala közé szorulva, több helyen töri át magát a sziklák közt, míg végül a Mátra egyik legszebb völgyét hagyva maga után, az utolsó sziklát áttörve érkezik a mélybe. Az Ilona-patak vize 10 méteres magasságból zúdul alá egy V alakú sziklahasadékon. Nyáron is nagyon látványos, de igazán eső után érdemes megnézni, mert akkor a sok csapadéktól megduzzadó patak még szebb látvány. Télen, a nagy hidegben befagy, ilyenkor jégcsapok garmadája lóg lefelé. A vízesés tehát minden évszakban kihagyhatatlan élménylehetőséget kínál!

 

Vissza
Kapcsolódó anyagok
  • A Mátra rejtett kincsei
  • A Mátra rejtett kincsei
  • A Mátra rejtett kincsei
  • A Mátra rejtett kincsei
  •  

    Aktuális híreink

    MagyarBrands díjat vehettük át

    2024. március 28.

    Elismert magyar márkának lenni különösen jóleső érzés!

    Bővebben

    35 év 35 jócselekedet - Önkéntesen a kutyákért

    2024. március 26.

    Az idénre vállalt 35 év - 35 jótett sorozatunk legújabb állomásaként kollégáink szombat délelőtt az Ebrendészet Gyöngyös munkáját segítették önkéntesként kutyafürdetéssel, szárítással és szállítással, valamint információátadással az örökbefogadható kutyusokra vonatkozóan a Mátra Művelődési Központ előtt megrendezett Húsvétváró programon.

    Bővebben

    Szervizbővítés Cégünknél

    2024. március 25.

    A K&V szervizkapacitásának bővítése: új mérföldkő a járműjavításban

    Bővebben

    Logisztikai Park minősítést kaptunk

    2024. március 13.

    Nagy örömmel jelentjük, hogy a K&V múlt héten csütörtökön hivatalosan is Logisztikai Park minősítést kapott! Ez a megtisztelő cím Nagy Márton aláírásával került hozzánk, és Dr. Nagy Ádám iparügyekért felelős helyettes-államtitkár, valamint Fülöp Zsolt, az Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége elnöke adta át a Nemzetgazdasági Minisztérium részéről.

    Bővebben

    Megalakult az ESG tanács

    2024. március 11.

    2023 végén az országgyűlés elfogadta az ún. ESG törvényt (2023. évi CVIII. tv.), melynek célja, hogy a világgazdaság fenntartható működésre történő átállása során a magyar vállalatok versenyképességét garantálja

    Bővebben

    KRESZ megújítása

    2024. március 4.

    Közlekedésszakmai fórumot tartottak február közepén a KRESZ megújításáról

    Bővebben