Megosztás:

A Mátra rejtett kincsei

2017. szeptember 26.

A Mátra rejtett kincseit bemutató mini-sorozatunk ma egy olyan sétaútra ösztönzi Önöket, melynek végeredményeképp hazánk legnagyobb természetes zuhatagát csodálhatják meg! Kedves Olvasóinkat jelen alkalommal ugyanis arra invitáljuk, hogy kalandozzanak el velünk az Ilona-völgyi vízeséshez!

Mátra rejtett kincsei V. rész - Ilona-völgyi vízesés

Magyarország legnagyobb szintkülönbségű természetes vízesése a Mátra egyik legvarázslatosabb részében, a Parádfürdőtől mindössze 5 km-re fekvő Ilona-völgyben található. Mivel az odavezető út gépkocsival a Szent István-kútig kényelmesen megközelíthető és ily módon lerövidíthető, onnan pedig mindössze 2 km-nyi a csodás vízeséshez vezető túraösvény, ezért ideális kirándulási célpont minden korosztály számára. A 10 méter magas zuhataghoz vezető sétaút hangulatos gesztenyefasorával, rétjeivel és különleges szépségű, gyönyörű erdejével maradandó élményt nyújt minden idetérő számára.

Az Ilona-völgyi vízesés, az Ilona-patak mentén kialakított tanösvény végpontja, a tanösvény a Keleti-Mátra földtani értékeit és a hajdani ércbányászat emlékeit mutatja be egy 6,5 km hosszú túraútvonalra felfűzve. Az itt lévő hegyek mintegy 40 millió évvel ezelőtt, az eocén korban lezajlott vulkáni működés során keletkeztek. A vulkáni kőzetek megszilárdulása után ércképző elemeket (réz, ólom, cink, arany, ezüst) tartalmazó oldatok járták át a kőzetek repedéseit, üregeit, ahol aztán megszilárdulva érctelepeket alkottak.

Parádfürdő keleti végénél, elhagyva az egykori Károlyi-kastély parkját, az ún. Rákóczi-fa nemrégiben sajnos kidőlt torzója mellől indulva közelíthetjük meg legkényelmesebben a vízesést. A legenda szerint 1710-ben II. Rákóczi Ferenc a Felvidékre tartva, e fához kötötte lovát. A Rákóczi-fa törzsének átmérője 9,5 méter, lombkoronája teljes pompájában 40 méter volt.

Egy nem messze lévő másik hatalmas tölgyfa tövében gondosan ápolt Mária-képoszlopot találunk, itt kicsit elidőzve folytathatjuk utunkat hangulatos réti környezet között, melyet 100 éves vadgesztenyékből és hársakból álló impozáns fasor övez. Elhagyva a Sándor-réti elágazást, betérve az erdőbe, a Szent István-csevice kerekes kútjáig jutunk, melyből kalcium-hidrokarbonátos vizet kóstolhatunk. A vasas-timsós vizet leginkább fürdőkúraként használják, és már Mária Terézia korában is ismerték jótékony hatását.

A kúttól balra tovább egy lélegzetelállítóan szép rét mellett haladunk el, majd az ún. várbükki elágazás után ismét bevezet az út az erdőbe, ahol a patak mentén fenséges bükkösben haladunk tovább a jól követhető zöld kör turistajelzésen.

A kényelmes, széles gyalogút szorosan a patak mellett vezet, majd egyre keskenyebbé és kövesebbé válva, kanyarogva kapaszkodik fel a vadregényes, sziklás völgyben egészen a vízesésig.

Még átkelünk egy kis oldalpatakon, majd egy kanyar után megpillanthatjuk az Ilona-völgyi vízesés függőleges vízsugarát. A Tőkés-kút táplálta két kis forrásból induló Ilona-patak a Marhád (606 m) és a Cserepes-tető (734 m) meredek oldala közé szorulva, több helyen töri át magát a sziklák közt, míg végül a Mátra egyik legszebb völgyét hagyva maga után, az utolsó sziklát áttörve érkezik a mélybe. Az Ilona-patak vize 10 méteres magasságból zúdul alá egy V alakú sziklahasadékon. Nyáron is nagyon látványos, de igazán eső után érdemes megnézni, mert akkor a sok csapadéktól megduzzadó patak még szebb látvány. Télen, a nagy hidegben befagy, ilyenkor jégcsapok garmadája lóg lefelé. A vízesés tehát minden évszakban kihagyhatatlan élménylehetőséget kínál!

 

Vissza
Kapcsolódó anyagok
  • A Mátra rejtett kincsei
  • A Mátra rejtett kincsei
  • A Mátra rejtett kincsei
  • A Mátra rejtett kincsei
  •  

    Aktuális híreink

    Szűrőkamion volt Cégünknél

    2024. július 25.

    Hétfőn sikeresen lezajlott egészségügyi szűrőprogramunk! Magyarország legnagyobb mobildiagnosztikai központjának jóvoltából 75 kollégánk kapott átfogó képet egészségi állapotáról a K&V gyöngyösi telephelyén. 

    Bővebben

    K&V focicsapat

    2024. július 23.

    Büszkén jelentjük, hogy a K&V frissen alakult céges labdarúgó csapatával máris részt vettünk az első megmérettetésen! Szombaton a “Segítsünk Levinek - Jótékonysági Kispályás Labdarúgó Tornán” a Gyöngyösi Atlétikai Klub műfüves pályáin mérkőztünk meg 12 csapattal, és büszkén végeztünk a 8. helyen.

    Bővebben

    Új cégautót adtunk át

    2024. július 15.

    Múlt héten Simon János értékesítési menedzser kollégánk átvette új cégautóját, amely már a K&V új, szemet gyönyörködtető piros színét és megújult logóját viseli. Az autóátadásban Papp Norbert, a Renault Shick-R Kft. értékesítési vezetője segédkezett Az új autó nemcsak a K&V kiválóság iránt elkötelezettségét tükrözi, hanem összhangban áll a márkánk friss és dinamikus értékeivel is. Gratulálunk, János, kellemes és biztonságos utat kívánunk! 

    Bővebben

    Ismét D&B AAA minősítést kaptunk

    2024. július 8.

    Büszkén jelentjük, hogy pénzügyi mutatóink alapján idén is kiérdemeltük a pénzügyileg legstabilabb cégeknek járó AAA tanúsítványt a Dun & Bradstreet-től! Ez az elismerés megerősíti, hogy a K&V a legmegbízhatóbb vállalatok közé tartozik. Cégünk pénzügyi stabilitása kiemelkedő, és az alacsony fizetésképtelenségi valószínűség azt jelenti, hogy üzleti partnereink biztosak lehetnek benne: a K&V időben és megbízhatóan teljesíti pénzügyi kötelezettségeit.

    Bővebben

    ESG "jó gyakorlatok" előadás

    2024. június 28.

    Büszkeség számunkra, hogy ESG-szakértő kollégánk, Belkovics Anikó, meghívást kapott a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamarától, hogy bemutassa cégünk legjobb gyakorlatait a témában.

    Bővebben

    35 év 35 jócselekedet - állatkert festés

    2024. június 19.

    Jó melegben és még jobb hangulatban telt a kedd délutánunk, amikor is a K&V kilenc lelkes munkatársa ecsetet ragadott, és újjávarázsolta a Gyöngyösi Állatkert megkopott kerítéseit. Ügyeskedéseinket lelkesen nyugtázta minden négylábú, szőrös, illetve tollas vagy éppen pikkelyes állatkert-lakó , így a "35 év, 35 jótett"-akciónk legújabb bevetése is sikerrel zárult.

    Bővebben