Megosztás:

Burgenlandi magyar várak

2010. november 23.

A történelmi Magyarország területén elindított körutunk lassan a végére ér. Mostani cikkünkben Ausztriába érkezünk, ahol az osztrák-magyar határtól alig pár kilométerre csodálatos várkastélyok bújnak meg az Alpok vonulatai között. A helyszín Burgenland, ahol négy magyar történelmi múlttal rendelkező várat látogatunk meg

A határtól mindössze tíz kilométerre találjuk a piros-sárga zsalugáteres, impozáns Léka várkastélyát.
A 13. század elején német betörések ellen épült vár a nyugati határvidék első kővára volt. 1676-tól a 20. század elejéig a vár Esterházy-tulajdonban volt, 1980 óta pedig a Prof. Paul Anton Keller Alapítvány tulajdona.

Az alsóvár jelentős része szállodaként üzemel. A szállodából külön feljárat vezet a várba, ahol szabadtéri színpad, játszótér, sőt igazi "korabeli" tekepálya is található. A kastély minden helyisége felújított, az első szinten korabeli konyha, étkező és ivó található, de van kultuszterem és lovagterem is.

A várban lévő 600 fős koncertterem ad otthont a minden évben megrendezésre kerülő lockenhausi kamarazene-fesztiválnak. A vár egész évben látogatható, felnőtteknek 5, gyerekeknek 2,5, diákoknak és a hotel lakóinak 4 euróba kerül a belépőjegy.

Az 50-es úton továbbhaladva Lékától mintegy húsz, Felsőőrtől (Oberwart) 15 kilométerre Bernsteinben található Borostyánkő vára, amely már a római időkben is fontos helyszín volt, hiszen határában húzódott a Borostyánút.

A vár, melynek eredete a 13. századra vezethető vissza, magasan trónol a Tauchen völgye felett. Feltétlenül érdemes megtekinteni a korai barokk lovagtermet (a 17. század közepén keletkezett) és díszes, stukkós mennyezetét. A vár a 70-es évek óta szállodaként üzemel, 1998-ban az "Európa leghangulatosabb szálláshelye" díjban részesült. Bernstein várában született Almásy László gróf, akinek élete adta a témát Michael Ondaatje "Angol beteg" c. művéhez. Előzetes bejelentést követően megtekinthetőek a vár egyes külső és belső részei és a lovagterem, a többi rész a hotelvendégek részére van fenntartva.

A Felsőőr felé vezető B50-es útról le kell térni Kelet felé, hogy egy keskenyebb erdővel szegélyezett úton érkezünk meg Városszalónakba, ahol 1271 óta áll a Fehér-patak völgyében emelkedő sziklára emelt kis várkastély, mely a 16-17. Században a Batthyány-család tulajdonában volt. A várostól mély természetes völgy választja el, melyet monumentális méretű híddal íveltek át. A hozzá tartozó város 10 m-rel magasabb széles hegytetőn épült. Jelenleg múzeumi és kulturális célokra használják.

Mindössze 20 kilométerre fekszik Borostyánkőtől és Lékától egyaránt Kirchschlag vára. Az 1144-ben épült várhoz csupán turistautak vezetnek, a településen táblák jelzik ezek indulási helyét. Az egykoron Pálffy-tulajdonban lévő vár leghíresebb eseménye az évenként megrendezésre kerülő rockfesztivál (ROCK auf der BURG).
A várat folyamatosan felújítják, így egyre szebb képet mutat. Fentről csodás kilátás nyílik a tájra.

Érdekesség, hogy az osztrákok létrehoztak egy ún. Kastély-utat, a Schlösserstrasse elnevezésű témaútvonal Ausztria keleti felén, Stájerországban és Burgenlandban kalauzolja a turistákat.

Vissza
Kapcsolódó anyagok
  • A gyógyító só
  • Kárpátalja „tengerszeme”
  • Felvidéki kincses városok nyomában
  • Várak mögött megbúvó mézeskalácsfalu
  •  

    Aktuális híreink

    Arculatváltás a K és V Kft-nél

    2024. április 24.

    A tegnapi napon a 35 éves K&V Logistic Solutions megmutatta, hogyan néz ki közel 500 lóerő a márka megújult arculati színeibe és logójába öltöztetve. Egy izgalmas belső esemény keretében lepleztük le ugyanis új, tűzpiros színű DAF XG vontatóinkat, amelyek már az új arculati jegyeket viselik.

    Bővebben

    Vizsgáztassa nálunk autóját, Gyöngyösön a legkedvezőbb áron!

    2024. április 17.

    Gyors, megbízható és megfizethető műszaki vizsgáztatás Gyöngyösön a K&V-nél, most csupán 24 900 Ft-ért személyautó esetében. Amikor eljön a műszaki vizsga ideje, minden autótulajdonos ugyanazt szeretné: gyors, profi és gondtalan ügyintézést. A K&V Műszaki Vizsgabázis ezt kínálja, ráadásul a legjobb áron a gyöngyösi régióban.

    Bővebben

    35 év 35 jócselekedet - élelmiszerszállítás

    2024. április 10.

    Ahogy már említettük, idén ünnepeljük a K&V megalakulásának 35. évfordulóját , és ebből az alkalomból 35 jócselekedetet hajtunk végre az év során. Áprilisban különleges akcióval készültünk: 35 raklap élelmiszert szállítunk ki az ország 35 különböző pontján működő segélyszervezeteknek az Élelmiszerbank raktárából.

    Bővebben

    ESG a K&V-nél: Új fejezet a fenntarthatóság jegyében

    2024. április 3.

    A K&V teljes mértékben elkötelezett az ESG (Environmental, Social, and Governance - Környezeti, Társadalmi és Vállalatirányítási) szempontok bevezetése mellett. Azonban az ESG nem csak egy újabb irányelv számunkra, hanem egy mélyen gyökerező elköteleződés, hogy felelősen járjunk el üzleti tevékenységünk minden területén, hiszen 2008 óta ISO 14001-es környezetközpontú irányítási rendszert tartunk fenn.  

    Bővebben

    MagyarBrands díjat vehettük át

    2024. március 28.

    Elismert magyar márkának lenni különösen jóleső érzés!

    Bővebben

    35 év 35 jócselekedet - Önkéntesen a kutyákért

    2024. március 26.

    Az idénre vállalt 35 év - 35 jótett sorozatunk legújabb állomásaként kollégáink szombat délelőtt az Ebrendészet Gyöngyös munkáját segítették önkéntesként kutyafürdetéssel, szárítással és szállítással, valamint információátadással az örökbefogadható kutyusokra vonatkozóan a Mátra Művelődési Központ előtt megrendezett Húsvétváró programon.

    Bővebben