Megosztás:

A gyógyító só

2010. június 28.

Erdélyi barangolásunkat a Székely Sóvidéken folytatjuk tovább. Ez a vidék nem csak természeti és kulturális örökségével fogja meg az idelátogatókat, hanem a gyógyulni vágyók is igazi paradicsomra lelnek itt.

Elsőként a Görgényi-havasok lábánál található Szovátán állunk meg a Medve-tónál, amely e környék híres tavainak legcsillogóbb ékessége, egyedülálló gyöngyszeme, felbecsülhetetlen természeti értéke. A kiterített medvebőr formájú tó két rekordot mondhat magáénak. Egyrészt a legnagyobb heliotermikus tó a világon, és ezzel egyedi Európában. A tó felszínét csapadékutánpótlásból származó édesvíz fedi, alulról pedig sós víz található. Az 1-2 méter mélyre behatoló napsugarak a nagyobb sűrűségű, édesvízzel nem keveredő réteget felmelegítik, amely elraktározza a kapott energiát. Ezt nevezzük heliotermikus jelenségnek. Másrészt az egyedüli természetes tó a világon, amelynek keletkezését szinte percnyi pontossággal ismerjük: 1875. május 27-én, 11 óra körül jött létre egy víznyelő természetes eltömődésével.

A sóstó hossza 300, szélessége közel 200 méter, vízfelülete bő 40 000 m2, legnagyobb mélysége 18 méter, sókoncentrációja 250 g‰. A Medve-tó vízhőmérséklete az elmúlt évtizedek során fokozatosan csökkent. A legmelegebb rétegekben a - heliotermia kialakulása után - 80 fokos hőmérsékletet is mértek, majd a víz hőmérséklete 1902-ben 61, 1910-ben 51, 1965-ben pedig 33 Celsius fokra csökkent. A hőmérséklet csillapodása a beömlő édesvízzel, valamint a fürdőzők számának növekedésével hozható összefüggésbe. A tó sótartalma a mélységgel fokozatosan emelkedik, míg el nem éri a 220-300 g/l koncentrációt.

A sósvizes fürdő a gyógyiszapkezeléssel együtt a különböző betegségekben szenvedőknek jelent gyógyírt. Szovátán sikeresen kezelnek és gyógyítanak nőgyógyászati, mozgásszervi-, poszttraumatikus-, perifériás idegrendszeri-, endokrin, emésztési-, szív- és érrendszeri betegségeket.

Elsősorban az asztmatikus és légúti betegségekkel küzdők számára jelent gyógyulási lehetőséget a Szováta szomszédságában fekvő Parajd sóbányája. A só bányászata itt a 13. század után kezdődött. Eleinte csak a székelyeknek jelentett ingyen sót, majd elkezdtek kereskedni vele, a 17. században a bánya pedig a Habsburgok monopóliumává vált. A hajdan kitermelt kamrákat ma gyógyászati és turisztikai célokra alakították ki, de még mindig folyik itt a sókitermelés körülbelül 1500 méter mélyen. A bánya sótartaléka elég volna a világnak 400 évig.

A bejárattól a látogatókat autóbuszok szállítják a nyolcvan méter mélységbe. A bánya gyógyhatása miatt idelátogatók 4 órát töltenek a föld alatt. Az idő kellemes eltöltésére kialakítottak bent futballpályát, a gyerekeknek játszóteret fa játékokkal, sózót (itt a gyerekek nem homokoznak, hanem sóban játszanak), büfét, ahol megihatnak egy finom forró teát és haraphatnak valamit. És nem csak ennyit, hogy növeljék a gyógyulás esélyeit, fokozva a fizikai hatást egy pszichológiai hatással, “építettek” egy – a világon egyedülálló – ökumenikus kápolnát, ez lett a bánya büszkesége. Itt nem csak istentiszteleteket, miséket tartanak, hanem koncerteket is.

A bányától nem messze, ugyan abban az utcában van a parajdi strand, mely egy medencéből áll. Különlegessége a vízének az igen magas sótartalma. Olyan nagy itt a sókoncentráció, hogy fel lehet feküdni a víz felszínére a nélkül, hogy az ember úszna, így lebeg, mint egy uszadékfa. Ha a medencéből kilépünk és nem tusolunk le, akkor száradás után mint a homokot seperhetjük le bőrünkről a sókristályokat.

Természetesen Szováta és Parajd környékén is számos egyéb látnivaló található, ahhoz pedig, hogy a program teljes legyen, a kiéhezett turistákat a székely konyha várja az erre specializálódott vendéglőkben, belekóstolva nem csak a székely konyha ízeibe, de a székely vendégszeretetbe is.

Vissza
Kapcsolódó anyagok
  • Kárpátalja „tengerszeme”
  • Várak mögött megbúvó mézeskalácsfalu
  •  

    Aktuális híreink

    Arculatváltás a K és V Kft-nél

    2024. április 24.

    A tegnapi napon a 35 éves K&V Logistic Solutions megmutatta, hogyan néz ki közel 500 lóerő a márka megújult arculati színeibe és logójába öltöztetve. Egy izgalmas belső esemény keretében lepleztük le ugyanis új, tűzpiros színű DAF XG vontatóinkat, amelyek már az új arculati jegyeket viselik.

    Bővebben

    Vizsgáztassa nálunk autóját, Gyöngyösön a legkedvezőbb áron!

    2024. április 17.

    Gyors, megbízható és megfizethető műszaki vizsgáztatás Gyöngyösön a K&V-nél, most csupán 24 900 Ft-ért személyautó esetében. Amikor eljön a műszaki vizsga ideje, minden autótulajdonos ugyanazt szeretné: gyors, profi és gondtalan ügyintézést. A K&V Műszaki Vizsgabázis ezt kínálja, ráadásul a legjobb áron a gyöngyösi régióban.

    Bővebben

    35 év 35 jócselekedet - élelmiszerszállítás

    2024. április 10.

    Ahogy már említettük, idén ünnepeljük a K&V megalakulásának 35. évfordulóját , és ebből az alkalomból 35 jócselekedetet hajtunk végre az év során. Áprilisban különleges akcióval készültünk: 35 raklap élelmiszert szállítunk ki az ország 35 különböző pontján működő segélyszervezeteknek az Élelmiszerbank raktárából.

    Bővebben

    ESG a K&V-nél: Új fejezet a fenntarthatóság jegyében

    2024. április 3.

    A K&V teljes mértékben elkötelezett az ESG (Environmental, Social, and Governance - Környezeti, Társadalmi és Vállalatirányítási) szempontok bevezetése mellett. Azonban az ESG nem csak egy újabb irányelv számunkra, hanem egy mélyen gyökerező elköteleződés, hogy felelősen járjunk el üzleti tevékenységünk minden területén, hiszen 2008 óta ISO 14001-es környezetközpontú irányítási rendszert tartunk fenn.  

    Bővebben

    MagyarBrands díjat vehettük át

    2024. március 28.

    Elismert magyar márkának lenni különösen jóleső érzés!

    Bővebben

    35 év 35 jócselekedet - Önkéntesen a kutyákért

    2024. március 26.

    Az idénre vállalt 35 év - 35 jótett sorozatunk legújabb állomásaként kollégáink szombat délelőtt az Ebrendészet Gyöngyös munkáját segítették önkéntesként kutyafürdetéssel, szárítással és szállítással, valamint információátadással az örökbefogadható kutyusokra vonatkozóan a Mátra Művelődési Központ előtt megrendezett Húsvétváró programon.

    Bővebben