Megosztás:

Az előzési tilalom eddigi tapasztalatai

2011. május 25.

Negyedév telt el, amióta a hazai autópályákon és autóutakon betiltották a kamionok számára az előzést. Az eddigi eredmények beigazolni látszanak mind a kezdeményezők, mind az ellenzők várakozásait. Cikkünkben most az Állami Autópályakezelő NZrt. eddigi tapasztalatait vesszük sorra.

A KRESZ 36§ 6. pontja szerint „Tilos előzni az azonos irányú forgalom számára két forgalmi sávval rendelkező autópályán és autóúton – 6 és 22 óra között – a 7500 kg-ot meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsival, vontatóval, valamint e járműből és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel.”

A fenti szabály egyes nyugati országokban, például Németországban és Ausztriában már korábban is működött több autópályán, tehát a tranzitban közlekedő járműveknek nem volt teljesen idegen a tilalom. A tehergépjárművek vezetői az eddigi tapasztalatok alapján 1-2 százalék kivételével be is tartják a szabályt, és a szabályszegők is inkább olyan külföldi sofőrök közül kerülnek ki, akik nem értesültek a jogszabály Magyarországon való életbelépéséről.

A döntéshozók alapvető célja, hogy a személyforgalom átlagsebessége javuljon, a kockázatos és balesetveszélyes, a forgalmat lassító kamionos manőverek megszűnjenek, és az ebből származó hosszan tartó torlódások megszűnjenek, úgy tűnik teljesült. Az eddigi mérések alapján a belső sávban való utazás sebessége nőtt, a külső sávé pedig nem csökkent.

Érdekességképp megjegyzendő, hogy a téli időszakban előállt egy új helyzet, amire az ÁAK NZrt. nem számított: az üzemeltetés során a sózott havat, a „latyakot” korábban a tehergépkocsik gyakorlatilag eltüntették, elnyomták. A belső sávból való elmaradásukkal ez a kisebb hómennyiség azonban most ott maradt az elválasztó sáv külső szélén, és a hőmérséklet csökkenésével potenciális síkosságot, csúszásveszélyt jelentett.

A fenti eredményekhez meg kell jegyezni, hogy az első negyedévben, mint minden téli időszakban, kisebb volt a forgalom, a nagyobb szállítások mostanság indulnak csak be, ami új helyzeteket teremthet. A külső sávban kamionok konvojok alakulnak ki, amik eddig nem voltak jelentősek, maximum 10-15 járműből álló csoportok voltak, de a nyári forgalomban várhatóan ez a helyzet megváltozik, akár megduplázódhat vagy megháromszorozódhat a kamionsorok hossza. A gondot igazából az okozza majd, hogy kamionok közötti követési távolság legtöbb esetben éppen annyi, mint amennyi a vészhelyzetben való megálláshoz kell. Így ha egy gyorsabb személygépkocsi az előző sávból egy lassabbat „letol”, akkor az nehezen tud kisorolni a tehergépjárművek közé a külső sávba.

Ennek a helyzetnek a közlekedéspszichológiája is elég veszélyes lehet. Egy „hétvégi” tapasztalatlanabb autósnak félelmetes lehet a belső sáv átlagban legalább 110-120 km/órás tempóját tartania, miközben a külső sávban 90 km/órás átlagsebességgel haladó kamionkonvojt előzi meg. Ilyen helyzet egyébként már most is nap mint nap előfordul az M0-ás déli szektorában.

A külső sávban haladó konvojok kialakulása új helyzetet szülhet a forgalomterelések terén is. Nem lesz könnyű egy kamion konvojt átterelni a külső sávból a belső sávba, vagy éppen a belső sávból a lassan haladó kamionok közé terelni a gyorsabb autósokat. A leghatékonyabb módszer ilyenkor az úgynevezett zippzár elv – egy autó az egyik, egy autó a másik sávból – alkalmazása. Ezen kívül az eddigiekhez képest majd jóval előbb kell jelezni az eltereléseket, valamint nyilván szükség lesz a járművezetők nagyobb toleranciájára és türelmére.

További problémát jelenthetnek a külső sávból a belsőbe túl lassan áttérő, előzési manővert végrehajtó autósok is. A sofőr tapasztalatlansága vagy éppen csak a járművének nem túl jó műszaki állapota a belső sávban már nagy sebességgel haladó autósokat hirtelen fékezésre kényszerítheti, ezáltal balesetveszélyes szituációt teremtve.

Az is növeli a balesetveszélyt, ha valaki a külső sávban jóval az átlagsebesség alatt halad. Egy 70 km/órás átlagsebességgel haladó autó egy 90 km/órás sebességű kamion konvoj előtt generálja az a veszélyes és feszült helyzeteket. Olyan sebességgel való haladásra kényszeríti a lassúbb jármű vezetőjét, amely számára stresszt jelent, vagy a kamionosok kezdenek előzésbe, amely szintén emeli a balesetek kockázatát. Emiatt is elképzelhető, hogy a jövőben lesznek olyan szakaszok, ahol a külső sávban megjelenik a minimálisan előírt sebességet jelző tábla.

Vissza
Kapcsolódó anyagok
  • Bajorországban is bevezetnék az előzési tilalmat
  • Tilos lesz kamionnal előzni
  •  

    Aktuális híreink

    Vizsgáztassa nálunk autóját, Gyöngyösön a legkedvezőbb áron!

    2024. április 17.

    Gyors, megbízható és megfizethető műszaki vizsgáztatás Gyöngyösön a K&V-nél, most csupán 24 900 Ft-ért személyautó esetében. Amikor eljön a műszaki vizsga ideje, minden autótulajdonos ugyanazt szeretné: gyors, profi és gondtalan ügyintézést. A K&V Műszaki Vizsgabázis ezt kínálja, ráadásul a legjobb áron a gyöngyösi régióban.

    Bővebben

    35 év 35 jócselekedet - élelmiszerszállítás

    2024. április 10.

    Ahogy már említettük, idén ünnepeljük a K&V megalakulásának 35. évfordulóját , és ebből az alkalomból 35 jócselekedetet hajtunk végre az év során. Áprilisban különleges akcióval készültünk: 35 raklap élelmiszert szállítunk ki az ország 35 különböző pontján működő segélyszervezeteknek az Élelmiszerbank raktárából.

    Bővebben

    ESG a K&V-nél: Új fejezet a fenntarthatóság jegyében

    2024. április 3.

    A K&V teljes mértékben elkötelezett az ESG (Environmental, Social, and Governance - Környezeti, Társadalmi és Vállalatirányítási) szempontok bevezetése mellett. Azonban az ESG nem csak egy újabb irányelv számunkra, hanem egy mélyen gyökerező elköteleződés, hogy felelősen járjunk el üzleti tevékenységünk minden területén, hiszen 2008 óta ISO 14001-es környezetközpontú irányítási rendszert tartunk fenn.  

    Bővebben

    MagyarBrands díjat vehettük át

    2024. március 28.

    Elismert magyar márkának lenni különösen jóleső érzés!

    Bővebben

    35 év 35 jócselekedet - Önkéntesen a kutyákért

    2024. március 26.

    Az idénre vállalt 35 év - 35 jótett sorozatunk legújabb állomásaként kollégáink szombat délelőtt az Ebrendészet Gyöngyös munkáját segítették önkéntesként kutyafürdetéssel, szárítással és szállítással, valamint információátadással az örökbefogadható kutyusokra vonatkozóan a Mátra Művelődési Központ előtt megrendezett Húsvétváró programon.

    Bővebben

    Szervizbővítés Cégünknél

    2024. március 25.

    A K&V szervizkapacitásának bővítése: új mérföldkő a járműjavításban

    Bővebben