Megosztás:

Híres történelmi és modern kori utak

2017. február 20.

Bármely útnak, amellett, hogy filozófiai és irodalmi szempontból is örök és izgalmas témát szolgáltat, gyakorlati oldalról az a fő rendeltetése, célja, hogy összekössön országokat, városokat, embereket, így könnyítve meg a kapcsolatteremtést. A 18., 19. és 20. század ipari forradalmai során számos, a közlekedést könnyítő járművet találtak fel, melyek aztán mind nagyobb és nagyobb sebességre lettek képesek. Ma már földön-vízen-levegőben egyaránt viszonylagos kényelemmel és gyorsaságban juthatunk el bárhová, ahová csak szeretnénk, akár magáncélból történik az utazás, akár kereskedelmi jelleggel. A szárazföldi járművekkel együtt fejlődött a közlekedésre használt útvonalak kiépítésének színvonala és mennyisége is. Cégünk a jelen kor adta lehetőségeknek köszönhetően jó minőségű országutakon szállíthatja partnerei termékeit Európa egyik pontjából a másikba. De vajon milyen módon közlekedtek szárazföldön az ókorban vagy például milyen híres zarándokutakat használtak a középkorban? Milyen változásokat hozott az ipari forradalom? Melyek hazánk és a nagyvilág legnépszerűbb modern kori sztrádái vagy épp gyalogos ösvényei? Többek között ezekre a kérdésekre próbálunk a teljesség igénye nélkül választ keresni új sorozatunkban.

„Többet megtanulsz egy útról, ha végigjárod, mint a világ összes térképéből.”

I. rész: Az ókori Perzsia

Az utak mesterséges kialakításának, rendszeres karbantartásának és folyamatos bővítésének igénye akkor született meg, amikor őseink feltalálták a kereket és ezzel együtt a kerekes járműveket. E ma már magától értetődőnek ható találmány a maga idejében az egész szárazföldi közlekedést forradalmasította. A további fejlődéshez a vas megjelenése adta a lendületet. A vasból készült szerszámok ugyanis jobbak és olcsóbbak voltak, mint bronzból kialakított elődeik, így sokat lehetett belőlük készíteni, a nagy mennyiségű és jó minőségű szerszámokkal pedig az utak építése is gyorsabbá, hatékonyabbá vált. Kezdetben a kerekes járműveket csak természetes terepeken használták. Az ipar és a kereskedelem fejlődéséhez, az új államok közigazgatásának kialakulásához, katonai védelméhez ezek azonban már nem feleltek meg. Olyan utak kellettek, ahol a forgalom gyorsan és biztonságosan haladhatott, nem voltak természeti akadályok. Az útépítés, annak költségessége miatt már a kezdetektől fogva állami hatáskörbe tartozott.

Bár az ókori útépítés „művészei” közismerten a rómaiak voltak, közúti közlekedésre használt összefüggő úthálózattal legelőször a Perzsa Birodalomban találkozhatunk, amely, amellett hogy gazdag és szervezett volt, az útépítéshez szükséges technikai, geológiai és földrajzi ismeretekkel is rendelkezett. Ez az ún. „királyi út” azonban nem mindenki előtt állt nyitva, használatát csak magasabb államérdekből engedélyezték.

A perzsa úthálózat alapjait a hídépítésről is nevezetes asszír Szemiramisz királynő vetette meg, később a mesés gazdagságáról híres I. Dareiosz fejlesztette tovább.

Bár a perzsa utak megépítése főként a hadsereg minél gyorsabb mozgósítását szolgálta, kialakításuknál fontos cél volt, hogy a tartományokat összekössék a fővárossal, Szuzával.

A Szuzából Szardesbe és Epheszoszba vezető, 2500 kilométer hosszú, ún. „királyi út” mentén épült templomok, paloták, a felállított szobrok pompás látványáról és az állami felügyelők által szavatolt megbízhatóságáról még maga Hérodotosz, „a történetírás atyja”, az ókor híres világutazója is dicsérő szavakkal emlékezett meg. Az út nyomvonala kövekben gazdag hegyeken vezetett át, ezen közlekedett a királyi posta is. A sürgős rendeleteket a lovasok stafétaszerűen továbbították egymásnak, ily módon néhány nap alatt a birodalom minden zugába eljutottak, az állami hivatalnokok pedig fogatot válthattak: "Nincs semmi a világon, ami gyorsabban haladna, mint a perzsa futárok. Sem hó, sem eső, sem hőség, sem éjszakai sötétség nem gátolja meg őket, hogy a leggyorsabban teljesítsék feladatukat." – írta „a történetírás atyja”.

A „közönséges” vándor útja viszont hónapokig is eltarthatott. Az egymástól 25–30 km távolságban felállított állomásokon ugyanakkor élelmet kaphatott, megpihenhetett. A jól karbantartott utak még mérföldkövekkel is el voltak látva, ráadásul biztonságosan utazhattak rajta a kereskedők is, mert az egyes szakaszokat őrség védte. Ez a kitűnő úthálózat volt a perzsa kereskedelem alapja is, amely Indiától a Földközi-tenger medencéjéig behálózta a birodalmat. A területet majdan meghódító Nagy Sándor és utódai, a hellenisztikus államok uralkodói is tisztában voltak az úthálózat fontosságával, ezért gondot fordítottak annak szinten tartására.

A következő alkalommal az ókor leghíresebb birodalmába invitáljuk majd Önöket, hiszen: „Omnes viae Romam ducunt!”

 

 

 

 

Vissza

 

Aktuális híreink

Szűrőkamion volt Cégünknél

2024. július 25.

Hétfőn sikeresen lezajlott egészségügyi szűrőprogramunk! Magyarország legnagyobb mobildiagnosztikai központjának jóvoltából 75 kollégánk kapott átfogó képet egészségi állapotáról a K&V gyöngyösi telephelyén. 

Bővebben

K&V focicsapat

2024. július 23.

Büszkén jelentjük, hogy a K&V frissen alakult céges labdarúgó csapatával máris részt vettünk az első megmérettetésen! Szombaton a “Segítsünk Levinek - Jótékonysági Kispályás Labdarúgó Tornán” a Gyöngyösi Atlétikai Klub műfüves pályáin mérkőztünk meg 12 csapattal, és büszkén végeztünk a 8. helyen.

Bővebben

Új cégautót adtunk át

2024. július 15.

Múlt héten Simon János értékesítési menedzser kollégánk átvette új cégautóját, amely már a K&V új, szemet gyönyörködtető piros színét és megújult logóját viseli. Az autóátadásban Papp Norbert, a Renault Shick-R Kft. értékesítési vezetője segédkezett Az új autó nemcsak a K&V kiválóság iránt elkötelezettségét tükrözi, hanem összhangban áll a márkánk friss és dinamikus értékeivel is. Gratulálunk, János, kellemes és biztonságos utat kívánunk! 

Bővebben

Ismét D&B AAA minősítést kaptunk

2024. július 8.

Büszkén jelentjük, hogy pénzügyi mutatóink alapján idén is kiérdemeltük a pénzügyileg legstabilabb cégeknek járó AAA tanúsítványt a Dun & Bradstreet-től! Ez az elismerés megerősíti, hogy a K&V a legmegbízhatóbb vállalatok közé tartozik. Cégünk pénzügyi stabilitása kiemelkedő, és az alacsony fizetésképtelenségi valószínűség azt jelenti, hogy üzleti partnereink biztosak lehetnek benne: a K&V időben és megbízhatóan teljesíti pénzügyi kötelezettségeit.

Bővebben

ESG "jó gyakorlatok" előadás

2024. június 28.

Büszkeség számunkra, hogy ESG-szakértő kollégánk, Belkovics Anikó, meghívást kapott a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamarától, hogy bemutassa cégünk legjobb gyakorlatait a témában.

Bővebben

35 év 35 jócselekedet - állatkert festés

2024. június 19.

Jó melegben és még jobb hangulatban telt a kedd délutánunk, amikor is a K&V kilenc lelkes munkatársa ecsetet ragadott, és újjávarázsolta a Gyöngyösi Állatkert megkopott kerítéseit. Ügyeskedéseinket lelkesen nyugtázta minden négylábú, szőrös, illetve tollas vagy éppen pikkelyes állatkert-lakó , így a "35 év, 35 jótett"-akciónk legújabb bevetése is sikerrel zárult.

Bővebben