Megosztás:

Átadták a világ leghosszabb vasúti alagútját

2016. június 18.

Az európai vasútfejlesztés történetében kevés fontosabb esemény történt, mint amikor 1882. június 1-jén a „Gotthard Bahn” magán-vasúttársaság megnyitotta a Gotthard-alagutat a közlekedés számára. Abban az időben az Alpokon áthaladó Gotthard-alagutat a mérnöki tudomány példátlan teljesítményeként ünnepelték, amely megnyitotta Svájc észak-déli tengelyét az európai közlekedés előtt, és az addig zsákutcának számító alpesi térséget egy csapásra a személy- és teherforgalom számára is közlekedési csomóponttá tette.

Az európai vasútfejlesztés történetében kevés fontosabb esemény történt, mint amikor 1882. június 1-jén a „Gotthard Bahn” magán-vasúttársaság megnyitotta a Gotthard-alagutat a közlekedés számára. Abban az időben az Alpokon áthaladó Gotthard-alagutat a mérnöki tudomány példátlan teljesítményeként ünnepelték, amely megnyitotta Svájc észak-déli tengelyét az európai közlekedés előtt, és az addig zsákutcának számító alpesi térséget egy csapásra a személy- és teherforgalom számára is közlekedési csomóponttá tette.

Pontosan 134 évvel később megnyílt a Gotthard-bázisalagút. Az első Gotthard-alagúthoz hasonlóan az új, 57 km hosszú bázisalagút is a világ leghosszabb vasúti alagútjának számít. Svájc újra olyan teljesítményt mutatott fel Európa közepén, amely a szállítási és közlekedési kapacitás bővítésével biztosítja a növekvő igények kielégítését, és jelentősen hozzájárul a kontinens gazdasági fejlődéséhez. A Gotthard-alagút a Rajna-Alpok közlekedési folyosó egyik fő elemét alkotja. Az áruszállítás volumenében ez Európa legfontosabb áruszállítási tengelye, amely szimbolizálja Svájc nyitottságát és az európai partnerekkel fenntartott szoros kapcsolatát.

Az alagút a hagyományos svájci értékeket: az innovációt, az előrelátást, a megbízhatóságot és a pontosságot testesíti meg. A Szent Gotthard hegytömb két oldalán alagútfúró gépeket állítottak munkába, amelyek több tíz kilométernyi szikla kifejtését követően, centiméteres pontossággal az alagút közepén találkoztak. A projektben résztvevők összehangolt erőfeszítéseinek köszönhetően a bázisalagutat a tervezetthez képest egy évvel korábban lehet megnyitni a forgalom számára.

Az alagút a folyamatosan kiemelkedő teljesítményt nyújtó svájci ipart is jelképezi: a korszerű, biztonságos és energiahatékony alagútüzemeltetést lehetővé tevő nagy műszaki rendszereket – csakúgy, mint 134 évvel korábban – most is svájci vállalatok szállították. Az ABB-nél nagyon büszkék vagyunk arra, hogy hozzájárulhattunk az évszázad beruházásának számító svájci projekt sikeres megvalósításához. Cégünk szállította az alagút energiaellátását biztosító megoldásokat, valamint a világ legnagyobb teljesítményű szellőztetőrendszerének energiahatékony, megbízható, digitális vezérlőrendszerét is.

2016 fontos jubileumot jelez az ABB számára is, mivel ebben az évben lesz 125 éve, hogy az ABB úttörő technológiákat fejleszt Svájcban a világ számára. Cégünk jogelődje, az 1891-ben alapított BBC, részt vett az első Gotthard-alagút villamosításában, és ugyancsak a BBC szállította az elektromos berendezéseket a Gotthard-útvonalon közlekedő mozdonyok többségéhez.

Az Alpok alatt haladó, korszakalkotó technológiai vívmánynak számító Gotthard-bázisalagút megnyitása mérföldkőnek számít vállalatunk történetében, amit a svájci és az európai partnereinkkel együtt ünnepelhettünk.

Az Erstfeldet Biascával összekötő Gotthard-alagút a legmélyebb ponton 2300 m-rel fut a Piz Vatriga alatt, hossza vetekszik 75 összekapcsolt tehervonatéval. Az alagútban naponta 260 teher- és 65 személyvonat halad majd át, ezzel a forgalom súlypontja a közútról a vasútra terelődhet. Az alagút infrastruktúrájának áramellátásához, így a világításhoz, a jelzőberendezésekhez és a biztonsági kapukhoz az ABB 899 középfeszültségű kapcsolóberendezést, több mint 500 védelmi- és vezérlőegységet, 300-nál is több transzformátort szállított. A társaság több mint 21 km kábelvédelmi rendszert épített ki a biztonsági világítás áramellátását biztosító kábelekhez.

Forrás: magyarközlekedes.hu

 

Vissza

 

Aktuális híreink

Arculatváltás a K és V Kft-nél

2024. április 24.

A tegnapi napon a 35 éves K&V Logistic Solutions megmutatta, hogyan néz ki közel 500 lóerő a márka megújult arculati színeibe és logójába öltöztetve. Egy izgalmas belső esemény keretében lepleztük le ugyanis új, tűzpiros színű DAF XG vontatóinkat, amelyek már az új arculati jegyeket viselik.

Bővebben

Vizsgáztassa nálunk autóját, Gyöngyösön a legkedvezőbb áron!

2024. április 17.

Gyors, megbízható és megfizethető műszaki vizsgáztatás Gyöngyösön a K&V-nél, most csupán 24 900 Ft-ért személyautó esetében. Amikor eljön a műszaki vizsga ideje, minden autótulajdonos ugyanazt szeretné: gyors, profi és gondtalan ügyintézést. A K&V Műszaki Vizsgabázis ezt kínálja, ráadásul a legjobb áron a gyöngyösi régióban.

Bővebben

35 év 35 jócselekedet - élelmiszerszállítás

2024. április 10.

Ahogy már említettük, idén ünnepeljük a K&V megalakulásának 35. évfordulóját , és ebből az alkalomból 35 jócselekedetet hajtunk végre az év során. Áprilisban különleges akcióval készültünk: 35 raklap élelmiszert szállítunk ki az ország 35 különböző pontján működő segélyszervezeteknek az Élelmiszerbank raktárából.

Bővebben

ESG a K&V-nél: Új fejezet a fenntarthatóság jegyében

2024. április 3.

A K&V teljes mértékben elkötelezett az ESG (Environmental, Social, and Governance - Környezeti, Társadalmi és Vállalatirányítási) szempontok bevezetése mellett. Azonban az ESG nem csak egy újabb irányelv számunkra, hanem egy mélyen gyökerező elköteleződés, hogy felelősen járjunk el üzleti tevékenységünk minden területén, hiszen 2008 óta ISO 14001-es környezetközpontú irányítási rendszert tartunk fenn.  

Bővebben

MagyarBrands díjat vehettük át

2024. március 28.

Elismert magyar márkának lenni különösen jóleső érzés!

Bővebben

35 év 35 jócselekedet - Önkéntesen a kutyákért

2024. március 26.

Az idénre vállalt 35 év - 35 jótett sorozatunk legújabb állomásaként kollégáink szombat délelőtt az Ebrendészet Gyöngyös munkáját segítették önkéntesként kutyafürdetéssel, szárítással és szállítással, valamint információátadással az örökbefogadható kutyusokra vonatkozóan a Mátra Művelődési Központ előtt megrendezett Húsvétváró programon.

Bővebben