Megosztás:

Tesztautó érkezett a DAF-tól

2015. május 10.

A Hungarotruck egy DAF XF 460 Super Space Cab típusú vontatót adott át cégünknek tesztelésre.

A vontató különlegessége az abroncsnyomás-kijelzés, DIP és DPA továbbfejlesztése és a prediktív sebességtartás.

Az abroncskijelzés funkció jelzi, hogy egy abroncs ereszthet. A kerékfordulatszámok összehasonlításával működik. A rendszer a DIP kijelzőn megjelenő jelzéssel figyelmezteti a járművezetőt, hogy elháríthassa a hibát.

A továbbfejlesztett DIP és DPA kijelző. Szervizinformációk a DIP kijelzőn jelennek meg. A szervizinformációk megjelenítése gondoskodik az időszerű szervizelésről, ami nagyobb rendelkezésre állást eredményez. A rendszer a szerviz szükségességéről a következő szervizinformációk DIP kijelzőn való megjelenítésével tájékoztatja a járművezetőt:

  - a következő szerviz dátuma és futásteljesítménye a menüben található. Akkor jelenik meg a szervizjelző, amikor a szerviz 6000 km-en és/vagy 14 napon belül esedékes

  - számos figyelmeztetés jelenik meg, amikor a futásteljesítmény és/vagy dátum szerinti szerviz késik. Ezek a figyelmeztetések csak a gyújtáskapcsoló be-/kikapcsolásánál jelennek meg, út közben nem

  - az emlékeztetőt DAVIE használatával lehet kikapcsolni, 10000 km vagy 28 nap késés után, vagy manuálisan a menüből

Prediktív sebességtartás

Az adaptív automatikus sebességtartás (ACC) és a lejtmeneti sebességszabályozás segíti a járművezetőt, hogy hatékonyan és erőlködés nélkül jó átlagsebességet tudjon tartani dimbes-dombos úton is. Ezek a rendszerek mind az út meredeksége alapján működnek, és még a közvetlenül előttük lévő változásokat sem látják előre. Ennek a hátránynak a megszüntetésére a megoldás a prediktív sebességtartás.

A prediktív sebességtartás (PCC) a GPS technológián alapszik. A részletes térképadatok alapján tudható, hogy milyen vezetési körülmények várnak a járműre. Az út lejtésében várható változások felmérése alapján a PCC az üzemanyag-takarékosság érdekében felülbírálhatja a sebességtartás beállított értékét, módosíthatja az AS Tronic sebességváltó fokozatváltási stratégiáját, és  EcoRoll műveleteket kezdeményezhet. A normál hosszú távú alkalmazásoknál az üzemanyag-megtakarítás körülbelül 1,5%. Dombos úton a megtakarítás akár 4% is lehet.

Hogyan takarít meg üzemanyagot a prediktív sebességtartás? A jármű előtt álló út felmérése alapján a prediktív sebességtartás az alábbi módokon avatkozhat be:

Sebességtartás és lejtmeneti sebességszabályozás beállításai.

Ideiglenesen magasabb vagy alacsonyabb járműsebesség engedélyezése az egész úton elfogyasztott üzemanyag mennyiségének csökkentésére.

 • a jármű sebességének csökkentése közvetlenül egy emelkedő vége előtt

 • a jármű sebességének a sebességtartásban beállított érték fölé engedése egy újabb kapaszkodó megkezdése előtt

 • a jármű sebességének a beállított lejtmeneti sebesség fölé engedése egy meredek lejtő végénél

AS Tronic fokozatváltási stratégiája (prediktív fokozatváltás)

Üzemanyag-megtakarítás alacsonyabb motorfordulatszám miatt.

 • felkapcsolás, ha a következő fokozatban a gyorsulás elegendő a domb tetejének eléréséhez

 • felkapcsolás letiltása a rövid lejtőkön (várható visszakapcsolás a következő kapaszkodó előtt)

 • szükségtelen visszakapcsolás letiltása közvetlenül a dombtető elérése előtt (várható felkapcsolás a lejtőn)

EcoRoll

A GPS és a térképadatok alapján az EcoRoll jobban hozzáállítható az út meredekségéhez, a következő útszakasz magasságkülönbségeihez, ami hatásosabb EcoRoll funkciókat, és így további üzemanyag-megtakarítást eredményez.

Vissza

 

Aktuális híreink

MagyarBrands díjat vehettük át

2024. március 28.

Elismert magyar márkának lenni különösen jóleső érzés!

Bővebben

35 év 35 jócselekedet - Önkéntesen a kutyákért

2024. március 26.

Az idénre vállalt 35 év - 35 jótett sorozatunk legújabb állomásaként kollégáink szombat délelőtt az Ebrendészet Gyöngyös munkáját segítették önkéntesként kutyafürdetéssel, szárítással és szállítással, valamint információátadással az örökbefogadható kutyusokra vonatkozóan a Mátra Művelődési Központ előtt megrendezett Húsvétváró programon.

Bővebben

Szervizbővítés Cégünknél

2024. március 25.

A K&V szervizkapacitásának bővítése: új mérföldkő a járműjavításban

Bővebben

Logisztikai Park minősítést kaptunk

2024. március 13.

Nagy örömmel jelentjük, hogy a K&V múlt héten csütörtökön hivatalosan is Logisztikai Park minősítést kapott! Ez a megtisztelő cím Nagy Márton aláírásával került hozzánk, és Dr. Nagy Ádám iparügyekért felelős helyettes-államtitkár, valamint Fülöp Zsolt, az Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége elnöke adta át a Nemzetgazdasági Minisztérium részéről.

Bővebben

Megalakult az ESG tanács

2024. március 11.

2023 végén az országgyűlés elfogadta az ún. ESG törvényt (2023. évi CVIII. tv.), melynek célja, hogy a világgazdaság fenntartható működésre történő átállása során a magyar vállalatok versenyképességét garantálja

Bővebben

KRESZ megújítása

2024. március 4.

Közlekedésszakmai fórumot tartottak február közepén a KRESZ megújításáról

Bővebben