Megosztás:

Osztrák környezetvédelmi matrica és környezetvédelmi tilalom kiterjesztése

2015. április 21.

2015. január 1-je óta valamennyi Bécsben és Bécs környékén, valamint Stájerország egyes részein közlekedő tehergépjárművet vagy nyerges vontatót el kell látni az osztrák környezetvédelmi matricával. 2015. július 1-je után ez szabályozás a Felső-Ausztriában, az A1-es autópálya egy szakaszán közlekedő tehergépjárművekre és nyerges vontatókra is vonatkozni fog.

Bécs városának területén, valamint Alsó-Ausztria egyes részein a jelenleg érvényes – eddig csak az EURO 0-ás tehergépjárművekre és nyerges vontatókra vonatkozó – közlekedési tilalom szigorításra került. A közlekedési tilalmak az ún. Immissionsschutzgesetz-Luft (IG-L) intézkedései a levegő tisztántartása érdekében.

2014. július 1-jétől a közlekedési tilalom az EURO 1-es besorolással rendelkező tehergépjárművekre és nyerges vontatókra is érvényes. A szabályozás 2016. január 1-jétől pedig már az EURO 2-es besorolásra is vonatkozni fog. A szabályozás alá esik valamennyi súlycsoport (N1, N2 és N3). 2014. január 1-je óta Stájerország területén is van érvényben közlekedési tilalom, amely a 7,5 tonna össztömeg feletti és EURO 0-ás, 1-es és 2-es besorolású tehergépjárművekre vonatkozik. 2015. július 1-jén Felső-Ausztriában, az A1-es autópálya (A1 Westautobahn) egy részén is életbe lép egy közlekedési tilalom az EURO 0-ás és 1-es besorolású tehergépjárművekre és nyerges vontatókra; 2016. január 1-je után pedig az EURO 2-es besorolásra is. Kivételnek kizárólag a drága felépítménnyel rendelkező tehergépjárművek számítanak.

2015. január 1-je óta valamennyi, Bécsben és Bécs környékén, valamint Stájerországban közlekedő tehergépjárműnek és nyerges vontatónak rendelkeznie kell egy osztrák környezetvédelmi matricával. 2015. július 1-jét követően pedig az A1-es autópálya (A1 Westautobahn) egy adott szakaszán közlekedő tehergépjárműveket és nyerges vontatókat is el kell látni környezetvédelmi plakettel. A matricával igazolható, hogy az adott gépjármű egy olyan EURO besorolással rendelkezik, amelyet nem érint a közlekedési tilalom.

A plakettek színei az EURO besorolásnak felelnek meg az alábbiak szerint:

    EURO 2: piros

    EURO 3: sárga

    EURO 4: zöld

    EURO 5: világoskék

    EURO 6: lila

A matricák beszerezhetőek Ausztriában valamennyi, a gépjárművek közlekedését szabályozó műhelynél, amely ellenőrzési plakettek kiadására jogosult, valamint az ARBÖ és ÖAMTC vizsgáló állomásain. A 3,5 tonna alatti járműveket a környezetvédelmi besoroláshoz be kell mutatni tehát az erre szakosodott ausztriai műhelyek vagy vizsgálóállomások valamelyikén. A 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépjárműveknél elegendő a forgalmi engedély másolatának bemutatása. Amennyiben a gépjármű rendelkezik ún. CEMT-okmánnyal, célszerű ennek bemutatása is.

 

 A határhoz legközelebb fekvő vizsgálóállomás, amely még a matricaköteles zónán kívül esik:

ÖAMTC-Stützpunkt Neusiedl

(= ÖAMTC vizsgálóállomás Neusiedl)

Cím: 7100 Neusiedl/See, Rot-Kreuz-Gasse 29

T: +43 2167 8181

E: office@oeamtc.at

Nyitvatartási idő:

Hétfő 07:00 - 12:00, 13:00 - 18:00

Kedd 07:00 - 12:00, 13:00 - 18:00

Szerda 07:00 - 12:00, 13:00 -18:00

Csütörtök 07:00 -12:00, 13:00 - 18:00

Péntek 07:00 - 12:00, 13:00 - 18:00

Szombat - vasárnap zárva!

4 db járműig a matrica kiállítása azonnal, a helyszínen történik, 4-nél több jármű esetén a matrica kiállítása 5-10 munkanapot vesz igénybe. 4-nél több tehergépjármű esetén a forgalmi engedélyek másolatát nem csak személyesen lehet bemutatni, hanem lehetőség van arra is, hogy azokat előre, e-mailben megküldjék az állomás részére. A vizsgálóállomás a matricáról ill. a munkadíjról ilyenkor postai úton számlát küld, mivel ezeket minden esetben előre ki kell egyenlíteni. A számla befizetésének ellenőrzése után a matricák kiállításra kerülnek, amelyről a vizsgálóállomás értesíti a kérelmező felet. Ezt követően a matricák átvehetőek személyesen az adott vizsgálóállomáson vagy kérhető azok postázása is.

A matrica ára 2,50 euró beleértve az Áfát is, ehhez jön még hozzá a műhely vagy vizsgálóállomás matrica kiállításért felszámolt munkadíja, így egy matrica kiállításának összköltsége 25 euró (járművenként, össztömegtől függetlenül). A matricát a szélvédőre ragasztják fel és rendszám változtatás esetén is érvényes marad.

A matrica Bécs városának egész területén, valamint Bécs környékén az alábbi kerületekben szükséges:

  • Bruck an der Leitha kerülete: Bad Deutsch-Altenburg, Bruck an der Leitha, Enzersdorf an der Fischa, Göttlesbrunn-Arbesthal, Götzendorf an der Leitha, Hainburg an der Donau, Haslau-Maria Ellend, Höflein, Petronell-Carnuntum, Rohrau, Scharndorf, Trautmannsdorf an der Leitha
  • Gänserndorf kerülete: Aderklaa, Andlersdorf, Deutsch-Wagram, Eckartsau, Engelhartstetten, Gänserndorf, Glinzendorf, Groß-Enzersdorf, Großhofen, Haringsee, Lassee, Leopoldsdorf im Marchfelde, Mannsdorf an der Donau, Marchegg, Markgrafneusiedl, Obersiebenbrunn, Orth an der Donau, Parbasdorf, Raasdorf, Strasshof an der Nordbahn, Untersiebenbrunn, Weiden an der March, Weikendorf
  • Korneuburg kerülete: Bisamberg, Hagenbrunn, Korneuburg, Langenzersdorf
  • Mödling kerülete: Achau, Biedermannsdorf, Brunn am Gebirge, Guntramsdorf, Hennersdorf, Laxenburg, Münchendorf, Vösendorf, Wiener Neudorf
  • Wien környékének kerülete: Fischamend, Gerasdorf bei Wien, Himberg, Schwechat, Ebergassing, Klein-Neusiedl, Klosterneuburg, Lanzendorf, Leopoldsdorf, Maria-Lanzendorf, Rauchenwarth, Schwadorf, Zwölfaxing

Stájerország bizonyos kerületeiben is csak a megfelelő környezetvédelmi matricával ellátott tehergépjárművek közlekedhetnek.

2015. július 1-jét követően Felső-Ausztriában, az A1 egy szakaszán (A1 Westautobahn) a Enns-Steyr és Knoten Haid pontok között is kötelezővé válik a matrica.

Térképes megjelenítés elérhető ITT>>

Forrás: www.mkfe.hu

Vissza

 

Aktuális híreink

Vizsgáztassa nálunk autóját, Gyöngyösön a legkedvezőbb áron!

2024. április 17.

Gyors, megbízható és megfizethető műszaki vizsgáztatás Gyöngyösön a K&V-nél, most csupán 24 900 Ft-ért személyautó esetében. Amikor eljön a műszaki vizsga ideje, minden autótulajdonos ugyanazt szeretné: gyors, profi és gondtalan ügyintézést. A K&V Műszaki Vizsgabázis ezt kínálja, ráadásul a legjobb áron a gyöngyösi régióban.

Bővebben

35 év 35 jócselekedet - élelmiszerszállítás

2024. április 10.

Ahogy már említettük, idén ünnepeljük a K&V megalakulásának 35. évfordulóját , és ebből az alkalomból 35 jócselekedetet hajtunk végre az év során. Áprilisban különleges akcióval készültünk: 35 raklap élelmiszert szállítunk ki az ország 35 különböző pontján működő segélyszervezeteknek az Élelmiszerbank raktárából.

Bővebben

ESG a K&V-nél: Új fejezet a fenntarthatóság jegyében

2024. április 3.

A K&V teljes mértékben elkötelezett az ESG (Environmental, Social, and Governance - Környezeti, Társadalmi és Vállalatirányítási) szempontok bevezetése mellett. Azonban az ESG nem csak egy újabb irányelv számunkra, hanem egy mélyen gyökerező elköteleződés, hogy felelősen járjunk el üzleti tevékenységünk minden területén, hiszen 2008 óta ISO 14001-es környezetközpontú irányítási rendszert tartunk fenn.  

Bővebben

MagyarBrands díjat vehettük át

2024. március 28.

Elismert magyar márkának lenni különösen jóleső érzés!

Bővebben

35 év 35 jócselekedet - Önkéntesen a kutyákért

2024. március 26.

Az idénre vállalt 35 év - 35 jótett sorozatunk legújabb állomásaként kollégáink szombat délelőtt az Ebrendészet Gyöngyös munkáját segítették önkéntesként kutyafürdetéssel, szárítással és szállítással, valamint információátadással az örökbefogadható kutyusokra vonatkozóan a Mátra Művelődési Központ előtt megrendezett Húsvétváró programon.

Bővebben

Szervizbővítés Cégünknél

2024. március 25.

A K&V szervizkapacitásának bővítése: új mérföldkő a járműjavításban

Bővebben