Megosztás:

Kissé alábbhagyott a fuvarpiaci fejlődés

2014. október 12.

A fuvarpiaci teljesítmény 2014. áprilisa és júniusa között belföldi és nemzetközi viszonylatban egyaránt az előző év II. negyedévéhez hasonlóan alakult, a belföldiben némileg fölötte, a nemzetköziben pedig valamelyest alatta maradt. Elemzésünk a KSH augusztus 28-án közzétett, második negyedéves statisztikai adatainak feldolgozásával készült.

Grafikon: ksh.hu

Árufuvarozás

Az áruszállítás összes teljesítménye (13,7 milliárd árutonna-kilométer) 2,9%-kal haladta meg az előző év II. negyedévi szintet. A csővezetékes szállítás 26, a vasúti 4,9%-kal nőtt, a közúti stagnált, a belvízi 7,7%-kal csökkent. Az áruszállítás összteljesítményéből a közúti 68, a vasúti 18, a csővezetékes 11, a belvízi szállítás 3%-kal részesedett – írja a KSH. A nemzetközi közúti áruszállítás volumene az év közepén gyakorlatilag az egy évvel korábbi szintnek megfelelően alakult, miközben a tavalyi év során inkább az 5-10% körüli növekedés volt a jellemző. A sokkal nagyobb forgalmat bonyolító belföldi viszonylatban viszont 11%-kal nagyobb tömegű árut mozgattak, így ezek hatására a közúti áruszállítás volumene 8,6%-kal emelkedett az év II. negyedévében 2013 II. negyedévéhez hasonlítva. A statisztikusok szerint a jelentős belföldi volumennövekedést az élénkülő építőipari, ipari termelés és a kereskedelmi forgalom növekedése is pozitívan befolyásolta.

A közúti áruszállítás árutonna-kilométerben mért teljesítménye lényegében változatlan (-0,2%) a bázisidőszakhoz képest, sem a belföldi (+0,5%), sem a nemzetközi teljesítmény (-0,5%) nem változott érdemben. A teljesítményadat (-0,2%) a szállított árutömeg +8,6%-ával együtt azt mutatja, hogy a közúti szállítási távolságok csökkentek. Összességében több árut szállítottak 8,1%-kal rövidebb távolságokra, a 2013-as azonos időszaki kb. 281 km-rel szemben az idei második negyedévben az átlag 270 km körül alakult. Az üresen megtett út aránya az egyéni vállalkozóknál csökkent némileg, a cégeknél nem változott, 19% körül alakult.
Az év második negyedévében mintegy 7 200 db tehergépkocsit és csaknem 2 400 db vontatót helyeztek először forgalomba Magyarországon (előbbieknek kb. 60, utóbbiaknak 75-80%-a volt új jármű), ez gyakorlatilag megfelel a válság előtti, 2008-as év mennyiségeinek(!). Ha az eddigiektől eltérően a legújabb adatokat negyedéves összevetésben vesszük szemügyre, azt láthatjuk, hogy nemzetközileg talán alábbhagy a régóta tartó fejlődés, belföldön pedig miközben árutömegben csendesedik a javulás, (a tavaly év végi fordulatot követő első negyedéves 132,4%-os után most 111%-os a mutató), árutonna-kilométer teljesítményben is negatív, a stagnálás irányába mutató elmozdulás tapasztalható.

Személyszállítás

A helyközi személyszállításban a 2014. április-júniusi időszakban az utasforgalom (172 millió utas) stagnált, az utaskilométerben mért teljesítmény (6,5 milliárd) 6,2%-kal bővült az elmúlt év II. negyedévéhez hasonlítva. A légi személyszállításban az utasszám 49, a teljesítmény 40%-kal nőtt a Magyarországról induló új úti célok bevezetése miatt. A vasúton és autóbuszon utazók száma lényegében nem változott, a hajón utazóké 7,7%-kal nőtt az egy évvel ezelőttihez képest. A belföldi távolsági személyszállításban a szállított utasok számát tekintve az autóbusz forgalom mértéke meghatározó, évek óta megközelíthetőleg 80%-os. A nemzetközi utasforgalomban a rezidens vállalkozások szolgáltatásait igénybe vevők körében a közlekedési módozatok súlya az utóbbi két év folyamán folyamatosan átrendeződik. A tárgyidőszakban repülőn az utasok 38, vasúton 30, autóbuszon 32%-a utazott, utóbbin egyharmadnyival nagyobb számú utas, mint tavaly ugyanekkor.
Hazánkban 2014 áprilisa és júniusa között 427 db autóbuszt helyeztek először forgalomba, ebből 244 db volt új jármű, ez a tavalyi, sokéves rekordot jelentő forgalomba helyezési adatokat is meghaladja. Az országos autóbusz-állomány átlagos kora 2014. június 30-án 14,8 év volt.

 

Csányi Gábor

Autó Közlekedés (MKFE) 2014. október 1. lapszám

Vissza

 

Aktuális híreink

Szűrőkamion volt Cégünknél

2024. július 25.

Hétfőn sikeresen lezajlott egészségügyi szűrőprogramunk! Magyarország legnagyobb mobildiagnosztikai központjának jóvoltából 75 kollégánk kapott átfogó képet egészségi állapotáról a K&V gyöngyösi telephelyén. 

Bővebben

K&V focicsapat

2024. július 23.

Büszkén jelentjük, hogy a K&V frissen alakult céges labdarúgó csapatával máris részt vettünk az első megmérettetésen! Szombaton a “Segítsünk Levinek - Jótékonysági Kispályás Labdarúgó Tornán” a Gyöngyösi Atlétikai Klub műfüves pályáin mérkőztünk meg 12 csapattal, és büszkén végeztünk a 8. helyen.

Bővebben

Új cégautót adtunk át

2024. július 15.

Múlt héten Simon János értékesítési menedzser kollégánk átvette új cégautóját, amely már a K&V új, szemet gyönyörködtető piros színét és megújult logóját viseli. Az autóátadásban Papp Norbert, a Renault Shick-R Kft. értékesítési vezetője segédkezett Az új autó nemcsak a K&V kiválóság iránt elkötelezettségét tükrözi, hanem összhangban áll a márkánk friss és dinamikus értékeivel is. Gratulálunk, János, kellemes és biztonságos utat kívánunk! 

Bővebben

Ismét D&B AAA minősítést kaptunk

2024. július 8.

Büszkén jelentjük, hogy pénzügyi mutatóink alapján idén is kiérdemeltük a pénzügyileg legstabilabb cégeknek járó AAA tanúsítványt a Dun & Bradstreet-től! Ez az elismerés megerősíti, hogy a K&V a legmegbízhatóbb vállalatok közé tartozik. Cégünk pénzügyi stabilitása kiemelkedő, és az alacsony fizetésképtelenségi valószínűség azt jelenti, hogy üzleti partnereink biztosak lehetnek benne: a K&V időben és megbízhatóan teljesíti pénzügyi kötelezettségeit.

Bővebben

ESG "jó gyakorlatok" előadás

2024. június 28.

Büszkeség számunkra, hogy ESG-szakértő kollégánk, Belkovics Anikó, meghívást kapott a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamarától, hogy bemutassa cégünk legjobb gyakorlatait a témában.

Bővebben

35 év 35 jócselekedet - állatkert festés

2024. június 19.

Jó melegben és még jobb hangulatban telt a kedd délutánunk, amikor is a K&V kilenc lelkes munkatársa ecsetet ragadott, és újjávarázsolta a Gyöngyösi Állatkert megkopott kerítéseit. Ügyeskedéseinket lelkesen nyugtázta minden négylábú, szőrös, illetve tollas vagy éppen pikkelyes állatkert-lakó , így a "35 év, 35 jótett"-akciónk legújabb bevetése is sikerrel zárult.

Bővebben