Megosztás:

Mindentudó sebességmérő a magyar utakra

2011. június 15.

Hazánkban is fontolgatják egy olyan rendszer bevezetését a magyar utakra, mely a sebesség mellett egyéb tényezőket is mérni tud, pl. a jármű súlyát, típusát. Az ASSET-Road névre hallgató uniós támogatással megvalósuló közlekedésbiztonsági, infrastruktúra- és környezetvédelmi projekt a június elejei  "Korszerű közlekedésbiztonsági és infrastruktúra védelmi rendszerek" nemzetközi konferencián mutatkozott be a hazai szakembereknek.

Az ASSET-Road eredményeként legutóbb Németországban és Finnországban létesültek automatizált tesztállomások, amelyek autópályák mentén végzik el egyebek mellett az áthaladó járművek vizsgálatát, azonosítását.

A megoldás igazi csúcstechnika, az útba épített eszközök mérik a jármű súlyát, megállapítják a típusát, így kiszámolják, túl van-e terhelve, ezután azonnal kalkulálják is a büntetést, miközben a sebességét is vizsgálja egy kamera. A túlterhelt járműveket az útról a kialakított műszaki állomásra terelve jöhet a második vizsgálat, ahol egy szintén automata rendszer lézerrel felméri gumik kopását, míg infravörös rendszer ellenőrzi a fékek és az alváz állapotát.

Köszöntőjében Schváb Zoltán közlekedési helyettes államtitkár azt mondta érdemes alaposan megvizsgálni a rendszer magyarországi alkalmazásának, a meghonosítás kormányzati támogatásának, egy pilotprojekt indításának lehetőségét.

Hazánkban a több mint 30 ezer kilométeres országos közúthálózat felületépségét vizsgálva mindössze 18 százalékban sorolható a jó és megfelelő kategóriákba. Miközben a frissen átadott autópálya-szakaszokat is tartalmazó főhálózaton valamelyest kedvezőbb a helyzet, a mellékhálózat nagyobbik hányada azonnali beavatkozásra vár. Ez egyik oka ennek, hogy a mérések alapján a nehézgépjárművek átlagosan 8 százaléka túlsúlyosan közlekedik.

A fokozott ellenőrzéssel az okozott kár csökkenthető, a túlsúlybevétel növelhető. Az ASSET-projektben javasolt többfunkciós állomások legcélszerűbben a nagy forgalmú gyorsforgalmi útjainkon (M0, M1, M3) vagy a forgalmasabb dunai, tiszai átkelőhelyeken lennének elhelyezhetők - jelentette ki a helyettes államtitkár.

De nehogy azt higgyük, hogy csak a teherautósokra vár szigorúbb ellenőrzés a jövőben, hanem mindenkire. Az EU által finanszírozott projekt célja, hogy javítsa a közlekedésbiztonságot, csökkentse a balesetek számát a szabálytalan autósok kiszűrésével. A videóban látható kamera egy másik változata nemcsak a hagyományos gyorshajtást képes felderíteni, de azt is érzékeli, ha az adott útviszonyokhoz képes hajt túl gyorsan az autós. Emellett kiszűri azokat, akik túl kis követési távolsággal közlekednek vagy nem használják a biztonsági övet.

Vissza

 

Aktuális híreink

MagyarBrands díjat vehettük át

2024. március 28.

Elismert magyar márkának lenni különösen jóleső érzés!

Bővebben

35 év 35 jócselekedet - Önkéntesen a kutyákért

2024. március 26.

Az idénre vállalt 35 év - 35 jótett sorozatunk legújabb állomásaként kollégáink szombat délelőtt az Ebrendészet Gyöngyös munkáját segítették önkéntesként kutyafürdetéssel, szárítással és szállítással, valamint információátadással az örökbefogadható kutyusokra vonatkozóan a Mátra Művelődési Központ előtt megrendezett Húsvétváró programon.

Bővebben

Szervizbővítés Cégünknél

2024. március 25.

A K&V szervizkapacitásának bővítése: új mérföldkő a járműjavításban

Bővebben

Logisztikai Park minősítést kaptunk

2024. március 13.

Nagy örömmel jelentjük, hogy a K&V múlt héten csütörtökön hivatalosan is Logisztikai Park minősítést kapott! Ez a megtisztelő cím Nagy Márton aláírásával került hozzánk, és Dr. Nagy Ádám iparügyekért felelős helyettes-államtitkár, valamint Fülöp Zsolt, az Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége elnöke adta át a Nemzetgazdasági Minisztérium részéről.

Bővebben

Megalakult az ESG tanács

2024. március 11.

2023 végén az országgyűlés elfogadta az ún. ESG törvényt (2023. évi CVIII. tv.), melynek célja, hogy a világgazdaság fenntartható működésre történő átállása során a magyar vállalatok versenyképességét garantálja

Bővebben

KRESZ megújítása

2024. március 4.

Közlekedésszakmai fórumot tartottak február közepén a KRESZ megújításáról

Bővebben