Megosztás:

December - az ünnepek hónapja

2011. december 19.

A Mikulással kezdődik minden. Addig minden megy a szokott rendben, szépen el vagyunk foglalva hétköznapi dolgainkkal. Aztán december 5-én este - biztos, ami biztos -szépen kitisztítjuk a cipőnket, és 6-án arra ébredünk, hogy alma, dió, mogyoró, tán egy kisebb virgács nehezíti a cipőbe bújást - szóval tényleg itt járt a Mikulás. Ettől a pillanattól kezdve már nem dughatjuk a fejünket a homokba - megállíthatatlanul jönnek az ünnepek. Mit jönnek? Itt vannak! Életünk két részre szakad. Hétköznapi énünk dolgozik, takarít és vacsorát főz, ünnepi énünk tervez, ajándékokon töri a fejét és számba veszi szeretteit.

Ilyenkor decemberben felgyorsul az életünk. Egyszerre szeretnénk végezni minden fontos munkánkkal, ellátni hétköznapi feladatainkat, miközben arra is vágyunk, hogy belül elcsendesedjünk, és lélekben is felkészüljünk az ünnepre. Az ünnepekre való készülődés az ünnep fontos része. Persze időt kell szakítani a vásárlásra, az ajándékok kitalálására, a főzésre és takarításra, de ez mind arról szól, hogy kifejezzük, mennyire fontos számunkra az a nap, azok az emberek, akikért mindezt tesszük.

Az ünnepekben az a jó, hogy előre tudjuk mi fog történni, s közben mégsem. Hiszen az ünnepek arról szólnak, hogyan tudunk kiszakadni a hétköznapokból, s különlegessé tenni azokat napokat, melyek különleges üzeneteket hordoznak számunkra. Minden ünnepnek megvan a sajátos hangulata és a hozzá kapcsolódó hagyományok rendszere. Mondhatjuk úgy is, hogy vannak a ráhangolódó szertartások, és vannak közvetlenül az ünnephez kapcsolódó tradíciók. A szakrális ráhangolódás az adventtel kezdődik. Ilyenkor 4 héten keresztül egy-egy újabb gyertyát gyújtunk az adventi koszorún, amíg el nem jön Karácsony napja. A népszokások december 13-ával, Luca napjával kezdődnek. A nagy karácsonyi jóllakásra pedig böjttel készültek eleink, ami manapság is praktikus szokás lehet, ha betartjuk. 

A Karácsony Krisztus születésének, valamint a szeretet és a család ünnepe. Nálunk minden évben szinte percre pontosan ugyanaz történik, mégis minden évnek más és más hangulata van, más és más történésekre emlékszem. A legjobb, hogy ilyenkor összejön a család, mindannyian együtt vagyunk, és a 2 karácsonyi nap már csak a miénk.

Az ünnep fénypontja a hagyományos karácsonyi vacsora. A karácsonyi asztalra piros terítőt teszünk, mert a piros színnek varázsereje van. Ez a szeretet színe, ráadásul bőséget és egészséget hoz a következő évre. Ne felejtsük le az asztalról a fokhagymát, ami egészséget hoz, a diót, ami elűzi a rontást, a mézet, amitől édes lesz az életünk, a mákot, ami a bőségfelelős és az almát, ami az egység – szépség – szerelem szimbóluma. Aztán jöhet a halászlé és a mákos guba, a rántott hal és a beigli. És persze az ajándékkeresés a fa alatt.

Szakál László írja szakácskönyvében az ünnepi ételekről: „ A jó étel készítésének ugyanaz a titka, mint a jó életnek: nem elég hozzá a recept, hanem jó szív is kell hozzá. Mindig mindent úgy kell csinálni, mintha először csinálná az ember – és mint utoljára.”

Kívánunk jó készülődést, meghitt Karácsonyt és jó szívvel készült ételeket – szeretettel teli élményeket!

Vissza
Kapcsolódó anyagok
  • Advent Bécsben
  • Karácsony napja, karácsony fényei
  •  

    Aktuális híreink

    Arculatváltás a K és V Kft-nél

    2024. április 24.

    A tegnapi napon a 35 éves K&V Logistic Solutions megmutatta, hogyan néz ki közel 500 lóerő a márka megújult arculati színeibe és logójába öltöztetve. Egy izgalmas belső esemény keretében lepleztük le ugyanis új, tűzpiros színű DAF XG vontatóinkat, amelyek már az új arculati jegyeket viselik.

    Bővebben

    Vizsgáztassa nálunk autóját, Gyöngyösön a legkedvezőbb áron!

    2024. április 17.

    Gyors, megbízható és megfizethető műszaki vizsgáztatás Gyöngyösön a K&V-nél, most csupán 24 900 Ft-ért személyautó esetében. Amikor eljön a műszaki vizsga ideje, minden autótulajdonos ugyanazt szeretné: gyors, profi és gondtalan ügyintézést. A K&V Műszaki Vizsgabázis ezt kínálja, ráadásul a legjobb áron a gyöngyösi régióban.

    Bővebben

    35 év 35 jócselekedet - élelmiszerszállítás

    2024. április 10.

    Ahogy már említettük, idén ünnepeljük a K&V megalakulásának 35. évfordulóját , és ebből az alkalomból 35 jócselekedetet hajtunk végre az év során. Áprilisban különleges akcióval készültünk: 35 raklap élelmiszert szállítunk ki az ország 35 különböző pontján működő segélyszervezeteknek az Élelmiszerbank raktárából.

    Bővebben

    ESG a K&V-nél: Új fejezet a fenntarthatóság jegyében

    2024. április 3.

    A K&V teljes mértékben elkötelezett az ESG (Environmental, Social, and Governance - Környezeti, Társadalmi és Vállalatirányítási) szempontok bevezetése mellett. Azonban az ESG nem csak egy újabb irányelv számunkra, hanem egy mélyen gyökerező elköteleződés, hogy felelősen járjunk el üzleti tevékenységünk minden területén, hiszen 2008 óta ISO 14001-es környezetközpontú irányítási rendszert tartunk fenn.  

    Bővebben

    MagyarBrands díjat vehettük át

    2024. március 28.

    Elismert magyar márkának lenni különösen jóleső érzés!

    Bővebben

    35 év 35 jócselekedet - Önkéntesen a kutyákért

    2024. március 26.

    Az idénre vállalt 35 év - 35 jótett sorozatunk legújabb állomásaként kollégáink szombat délelőtt az Ebrendészet Gyöngyös munkáját segítették önkéntesként kutyafürdetéssel, szárítással és szállítással, valamint információátadással az örökbefogadható kutyusokra vonatkozóan a Mátra Művelődési Központ előtt megrendezett Húsvétváró programon.

    Bővebben