Megosztás:

Mely országokban kötelező a téli gumi és a hólánc?

2011. december 19.

A környező országokban végre elkezdődött a síszezon, és úgy tűnik, már itthon sem várat magára a havazás. Érdemes előrelátónak lenni a téli felszereléseket illetően, nem tanácsos téli abroncs és hólánc nélkül elindulni a közeli síterepek felé.

Van, amelyik országban a fokozott csúszásveszélyen kívül a rendőr is megbüntethet ezek hiánya miatt. Lássuk, hol, mikor,mi a kötelező.

Szlovákia

Északi szomszédunknál összefüggő hótakaró vagy jegesedés esetén már kötelező a téli gumi, így indulás előtt érdemes a várható időjárásról tájékozódni.

Ausztria

Errefelé szigorúbbak a szabályok és a gumik állapotát már a határ közelében ellenőrizhetik a rendőrök. Bár általános kötelezettség téli abroncs tekintetében nincs nyugati szomszédunknál, de hófedte, jeges utakon november 1-je és április 15-e között előírás a hólánc és a téli gumi használata.

Szlovénia 

Errefelé is szigorúak az előírások, itt november 15-től március 15-ig kötelező a téli gumi, 5 centiméternél nagyobb hó esetén pedig a hólánc is, amit szintén ellenőrizhetnek a határon.

Németország

A hóval borított jeges utakon általában előírják a téli gumit, de általánosan nem kötelező a használata. Ennek ellenére, ha a kerekeken lévő abroncsokat a német rendőrök az aktuális időjárási feltételekhez nem találják megfelelőnek, 30 eurós bírságot is kiszabhatnak.

Franciaország

A hegyi utakon és télies időjárási körülmények között előírás a téli abroncsok és a hólánc használata, ezt táblával jelzik is az adott útszakasz előtt. A hóláncot a kötelező tartozékok közé sorolják, és a táblával jelzett szakaszokon használata kötelező.

Svájc

Téli gumi témában Svájc nem ismer kompromisszumot. Aki a nem megfelelő gumik miatt akadályozza a közlekedést, magas bírságra számíthat. Ha valaki nyári gumival okoz balesetet a havas, jeges úton, akár őrizetbe is vehetik. A hólánc használatára mindig táblák figyelmeztetnek.

Olaszország

Az utakon az időjárástól függ, hogy szükséges-e a téli gumi, azonban a sípályákhoz vezető hegyi utakra többnyire előírás annak használata. A hólánc megléte is kötelező lehet, így mindenképpen ajánlott bepakolni a csomagtartóba.

További kellemetlenségek elkerülése végett elindulás előtt az akkumulátor állapotát is érdemes ellenőriztetni. Így megelőzhető a hidegben való hosszabb állás utáni indítási probléma. Síelés közben is biztonságban tudhatjuk magunkat és szeretteinket, ha utazás előtt kiváltjuk az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, amellyel az EU egy másik tagállamában vagy szerződő államban a magyar egészségbiztosítás terhére vehetünk igénybe bizonyos - orvosilag szükséges - egészségügyi szolgáltatásokat.

Jó tudni, hogy a Magyarországon megkötött gépjármű-felelősségbiztosítás az Európai Unió valamennyi tagállamában, valamint Svájcban is érvényes. Az EU-n belüli utazáshoz szükség van a biztosítást igazoló zöld kártyára, mert baleset esetén ezzel igazolható a kötelező felelősség biztosítás érvényessége. Célszerű az otthoni biztosítótársaságtól beszerezni az európai baleset-bejelentő lapot, így a külföldön bekövetkezett baleset esetén ez a szabványdokumentum megkönnyíti a helyszíni nyilatkozattételt.

A flottaautók esetében jó, ha rendelkezünk a tulajdonos által kiállított igazolással is, amely nevesíti a vezetőt és azt, hogy a gépjárművet külföldön is használhatja. Horvátország kivételével az EU-n kívüli országokba történő utazáshoz közjegyző által hitelesített, a gépjármű tulajdonosa által kiállított meghatalmazás szükséges.

 

Forrás: vezess.hu

Vissza

 

Aktuális híreink

Vizsgáztassa nálunk autóját, Gyöngyösön a legkedvezőbb áron!

2024. április 17.

Gyors, megbízható és megfizethető műszaki vizsgáztatás Gyöngyösön a K&V-nél, most csupán 24 900 Ft-ért személyautó esetében. Amikor eljön a műszaki vizsga ideje, minden autótulajdonos ugyanazt szeretné: gyors, profi és gondtalan ügyintézést. A K&V Műszaki Vizsgabázis ezt kínálja, ráadásul a legjobb áron a gyöngyösi régióban.

Bővebben

35 év 35 jócselekedet - élelmiszerszállítás

2024. április 10.

Ahogy már említettük, idén ünnepeljük a K&V megalakulásának 35. évfordulóját , és ebből az alkalomból 35 jócselekedetet hajtunk végre az év során. Áprilisban különleges akcióval készültünk: 35 raklap élelmiszert szállítunk ki az ország 35 különböző pontján működő segélyszervezeteknek az Élelmiszerbank raktárából.

Bővebben

ESG a K&V-nél: Új fejezet a fenntarthatóság jegyében

2024. április 3.

A K&V teljes mértékben elkötelezett az ESG (Environmental, Social, and Governance - Környezeti, Társadalmi és Vállalatirányítási) szempontok bevezetése mellett. Azonban az ESG nem csak egy újabb irányelv számunkra, hanem egy mélyen gyökerező elköteleződés, hogy felelősen járjunk el üzleti tevékenységünk minden területén, hiszen 2008 óta ISO 14001-es környezetközpontú irányítási rendszert tartunk fenn.  

Bővebben

MagyarBrands díjat vehettük át

2024. március 28.

Elismert magyar márkának lenni különösen jóleső érzés!

Bővebben

35 év 35 jócselekedet - Önkéntesen a kutyákért

2024. március 26.

Az idénre vállalt 35 év - 35 jótett sorozatunk legújabb állomásaként kollégáink szombat délelőtt az Ebrendészet Gyöngyös munkáját segítették önkéntesként kutyafürdetéssel, szárítással és szállítással, valamint információátadással az örökbefogadható kutyusokra vonatkozóan a Mátra Művelődési Központ előtt megrendezett Húsvétváró programon.

Bővebben

Szervizbővítés Cégünknél

2024. március 25.

A K&V szervizkapacitásának bővítése: új mérföldkő a járműjavításban

Bővebben