A szőlő értékes bogyói teljes értékű tápláléknak számítanak. A húsa, a héja, a magja telis-tele van értékes tápanyagokkal.
Sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz: A-, B1-, B2-, C-vitamin, kalcium, vas, foszfor, magnézium, szelén és kálium. A kálium vízhajtóként hat, így elősegíti az anyagcseretemékek kiürülését a veséken keresztül. A szelénről tudjuk, hogy antioxidáns, mely nagymértékben támogatja a sejtek öregedése elleni küzdelmet.
A szőlőnek nagy a vértisztító és az idegket erősítő hatása. Magas vas- és folsavtartalma miatt a vérképzésben is fontos szerepet játszik, ezért vérszegénység ellen is hatásos. Remek izomregeneráló. Gyógyítja a belek betegségeit, megszünteti a vese és a hólyagkövesedét. Fokozza az epeelválasztást, a nagy mennyiségben elfogyasztott szőlő pedig a vizelet savasságát jelentősen csökkenti. Reuma, májbetegség esetén a fehér vagy a zöld színű szőlők a legjobbak. Savasság, hurut esetén a fekete és a kék szőlő az ajánlott. A héjában lévő vegyületek a vírusokat pl. herpesz vírust is hatékonyan semmisíti meg.
A piros szőlőben ezeken kívül cserzőanyag is van, ami hatással van a bélnyálkahártyára, fokozza a bélműködést. A flavonidok (főleg a piros szőlőben található) jó hatást gyakorolnak a szívre, az érrendszerre és segítenek az érelmeszesedés kialakulásának megakadályozásában is.
A szőlőmagolaj is nagyon értékes. Segít megvédeni az agyat és az idegrendszert a károsodástól, erősíti az érfalat. Jó hatással lehet azokra is akiknek valamilyen allergiájuk, ízületi gyulladásuk vagy visszértágulatuk van.
A szőlőt hatékonyan használják a kozmetikában is. Selymessé és feszessé teszi a bőrt, gyümölcssavainak köszönhetően pedig fényessé teszi azt, megújítja a bőrsejteket.
Az ősz közeledtével érdemes jobban odafigyelni egészségünkre. Szervezetünknek szüksége van vitaminokra, erősítenünk kell immunrendszerünket és erre az egyik legalkamasabb gyümölcs a szőlő.
forrás: harmonet.hu, noinetcafe.hu, vitaminsziget.hu
B. A.
Még nem érkezett hozzászólás a bejegyzéshez!